KARDAMOMOS FÜGE CHUTNEY

  • 2018.09.21.
  • 9

füge chutneyNem szép, de szenzációs ízorgia.
Mostanság elég sok chutney készül nálam, úgy látszik, hogy jelenleg ezt a korszakomat élem. Természetesen, mindig az aktuális a legfinomabb, de most tényleg ez a fügés verzió viszi a pálmát. Keresztanyám óvatosan megnyalta
a fakanalat- sok bizodalma nem volt hozzá - de én annyira lelkes voltam, hogy nem akart megsérteni. Pár perc múlva azt láttam, hogy egy kiskanállal kanalazgatta befelé. Szóval, ízlett neki is.Nem készült belőle nagy adag, mert kevés fügém volt.Hozzávalók50 dkg füge1 fej lila hagyma1 k.k. füstölt chipotle chili1 t.k. kardamom1 csillagánizs1 k.k. bazsalikom1 nagy csipet sófrissen őrölt bors5 e.k. nádcukor1 dl passion fruit ecet1 dl víz1 e.k. extra szűz olívatálaláshoz friss gránátalma
füge chutneyElkészítésA hagymát tisztítsd meg, majd vágd fel apróra.Tégy kevés olívát egy lábasba, hevítsd fel, majd kezd el dinsztelni a hagymát. Közben adj hozzá bazsalikomot, 1 kanál cukrot és chili-t.Amikor kezd karamellizálódni a hagyma, mehet rá a felaprított füge és a többi fűszer.
A kardamomot őrölt állapotában add a főzethez. Alaposan keverd el, majd öntsd fel az ecettel. Amennyiben nincs passion fruit eceted, használj balzsamecetet.Hagyd alaposan kiforrni az ecetet, majd öntsd fel vízzel.20-25 perc főzés után éri el a megfelelő állagot, ha nagyon sűrű, akkor mindig pótold apránként a vizet.Kóstold meg a végén, ha úgy érzed, még korrigálhatsz az ízeken.Még forrón tedd kis üvegekbe, állítsd fejtetőre, majd mehet a polcra, de kihűlés után, friss gránátalmával meghintve azonnal fogyasztható.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is