ANANÁSZOS-KÓKUSZOS KÖLESTORTA (tej és gluténmentes)
- 2018.05.01.
- 5
ananászos-kókuszos kölestortaMegint jött a barátnőm a 2 autista kisfiával, akik teljesen tej és gluténmentesen étkeznek, no meg még millióegy dolgot nem ehetnek ezen kívül. Mindig bajban vagyok, ha jönnek, vagy én megyek hozzájuk. Mivel ismerik a blogomat, mindig nagyon várják, hogy mit fogok nekik készíteni. Sem időm, sem kedvem nem volt most kísérletezni, így maradtam a jól bevált kölestortánál, de az ízesítésén ismét változtattam. A torta sem tejet, sem glutént, sem finomított fehér cukrot nem tartalmaz. Ennek ellenére nagyon finom, még én is jóízűen megeszem, pedig nem igazán kedvelem a mentes dolgokat.Hozzávalók40 dkg köles5 egész tojás15 dkg kókuszvirág cukor vagy nádcukor7-8 dl kókusz-mandulatej5 dkg kókuszreszelék4 dl frissen facsart ananászlé25 dkg apróra kockázott ananász1 maréknyi szeletelt kókusz1 maréknyi kókusz chips1 citrom reszelt héja1 vaníliarúd4-5 szem eper a tetejéreElkészítésA kölest, a kókuszreszeléket és a szeletelt kókuszt főzd puhára a mandulás kókusztejben és menet közben adagold hozzá az ananászlevet. Mindig csak annyi folyadékot adj hozzá, hogy pont ellepje. Aztán menet közben mindig pótold a hiányzó folyadékot. A megadott mennyiség k.b., nem mértem ki pontosan.
10 dkg cukorral és egy vaníliarúd kikapart magjaival ízesítsd a főzetet. Érdemes a vanília héját is belefőzni, majd eltávolítani, ha elkészült.Az elhasznált rudat szárítsd ki, majd dobd a cukortartó edénybe és pár nap múlva isteni vaníliás cukrod lesz.25 perc lassú főzés után zárd el a tüzet alatta és hagyd lefedve puhulni még, amíg teljesen puha lesz.A tojásokat üsd fel egy tálba, add hozzá a maradék cukrot és verd kifehéredésig, amíg legalább a duplája lesz a térfogata.Az ananászt vágd nagyon apró kis kockákra.A kölesbe reszeld bele a citromhéjat, majd óvatosan keverd simára a felvert tojással, legvégül forgasd bele a felkockázott ananászt.Egy 23 cm.-es tortaformát bélelj ki sütőpapírral és borítsd bele a masszát.A tetejét szórd meg kókuszcsipsszel és kevéske nádcukorral.A sütőt melegítsd elő 160 fok légkeverésre és told a forró sütőbe. 40-45 perc alatt megsül, d azért a tűpróba ajánlott.Rácson hagyd kihűlni.Tálalás előtt díszítsd apróra vágott ananásszal, eperrel és kókuszcsipsszel.ananászos-kókuszos kölestortaCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is
A szerzőről
Csak, mert szeretem