OSTOROS KALÁCS
- 2018.04.02.
- 4
ostoros kalácsKakaós kalácsot szerettem volna sütni, de a gyerek kérte, hogy
ne legyen túlzottan kakaós. Oké, akkor változik a terv, csak kicsit lesz kakaós, így született meg ez a kalács. Természetesen lehet sokkal több kakaóval is készíteni, de szerintem így is nagyon finom.Az alap, a szokásos kalácsreceptem volt, csak még kevéske vaníliával felturbóztam.Hozzávalókkalácstészta50 dkg liszt2,5 dl tej2,5 dkg élesztő5 e.k. cukor1 csipet só1 tojássárgája1 t.k. vaníliakivonat1 lime reszelt héja1/2 narancs reszelt héja10 dkg vajtöltelék3 dkg vaj3 e.k. kakaó3 e.k. porcukorlekenés1 tojásfehérjepicike tejElkészítésA tejet langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 kanálka cukrot és hagyd nyugton a pulton, hogy életre keljen.
Egy tálba szitáld át a lisztet, 1 marékkal kevesebbet, hogy legyen mivel a tésztát alálisztezni majd.Add a liszthez a cukrot, sót, héjakat, vaníliát, a szoba hőmérsékletű vajat, az 1 tojássáráját és a felfutott élesztőt.Kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett felületere és dagaszd rugalmas, fényes gombóccá, természetesen dagasztógéppel is megoldható. Én a kezecskéimmel küzdök.A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, nejlonozd le a tetejét és hagyd a pulton 2 órát pihenni, hogy a duplájára növekedhessen.Az alaposan megdagadt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, lazán dolgozd át, majd vágd 3 egyenlő részre.A tésztagombócokat egyenként nyújtsd ki téglalapokká.Olvaszd meg a vajat.Egy ecset segítségével kend le a tésztalapokat a vajjal, majd hintsd meg a porcukorral elkent kakaóval. Én 1-1 púpos evőkanálnyit tettem a lapokra.Majd a hosszabbik felénél fogva szorosan tekerd fel.
Ezt a folyamatot mind a három tésztával csináld meg.Végül kapsz 3 tekercset.Mindegyiket sodort át, majd az egyik végénél fogd össze őket és fond össze.A végeit nyomd össze és hajtsd vissza a fonat alá.Egy koporsóformát vajazzál ki és ültesd bele a fonatot.
Takard le és legalább 35 percet pihentesd.Közben melegítsd elő a sütőt 180 fok légkeverésre.A megkelt kalácsot kend le a tojásfehérjével és dugd a meleg sütőbe.15-20 perc után, amikor már szépen pirosodik a kalács teteje, vedd vissza a sütő hőmérsékletét 155-160 fokra, hagyd készre sülni.Azért kell visszavenni a hőmérsékletet, mert különben megég a teteje és belül pedig nyers marad.
Nálam most 40 percig tartott a sütés. A régi sütőmben 35 perc elég volt neki. A tűpróba hasznos tud lenni.Az elkészült kalácsot fordítsd ki a formából, majd kenegesd le a tetejét, kevéske tejjel, de elhagyható, mert nélküle is csodásan fénylik a kalács.A képeken még langyos a kalács, kihűlés után szebben rajzolóik a mintázata.ostoros kalácsCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is
A szerzőről
Csak, mert szeretem