RÉPATORTA

  • 2018.03.31.
  • 9

répatortaA héten két szülinap is akadt a családban és még a húsvét is erre a hétvégére esett, így stílusosan a répatortához nyúltam. 2 változatban is elkészült. Az első adag 12 muffin volt csokoládékrémmel töltve, a második pedig ez a koszorú, narancsos mascarpone krémmel töltve. Nos, a szerencsétlen muffin-ok nem élték meg a fotózást, azonnal eltűntek, de az alaptészta ugyanez, mint amit leírok. Ennél a tortánál a szeletekről készült képek nem jöttek össze, mert felvágás után ez a torta is hihetetlen gyorsasággal köddé vált.Készítettem már rengeteg répatortát, de szeretem továbbfejleszteni a recepteket, Eddig reszelt, nyers répa került a tésztába, most gondoltam egyet és megfőztem, majd pépesítettem, szerintem így ezerszer finomabb és könnyedebb a tészta.narancsos répatortaHozzávalóktészta30 dkg répapüré
20 dkg liszt3 tojás12 dkg cukor1 narancs reszelt héja1/2 narancs leve1 t.k. szódabikarbóna1/2 tasak sütőpor1 csipet só1 t.k. vaníliakivonat1 t.k. mézeskalács fűszerkeverék5 dkg durvára vágott dió0,6 dl. étolajkrém25 dkg mascarpone2 dl habtejszín1/2 tasak zselatin fix3 e.k. porcukor1 narancs reszelt héja1/2 narancs leve1 t.k. vaníliakivonatdekorkrémibolyacukorgyöngytojásdrazsépár szelet nrancsElkészítéstésztaElőször is meg kell főzni a répát, de nagyon kevés vízben és hagyni, hogy a víz teljesen elpárologjon a fazékból, szinte kezdjen lepirulni, de csak óvatosan, nehogy leégjen. Vagy egy tepsiben lefóliázva a sütőben is megsütheted.A megpuhult répát egy aprítóban pépesítsd, de semmi folyadék ne kerüljön mellé.A 3 tojást habosítsd ki a cukorral. Addig kell verni az elektromos habverővel, míg a duplájára dagad és fehér habszerű lesz az állaga, ez eltart pár percig.Keverd el benne a répapürét és az olajat.A lisztet vegyítsd el a sütőporral, a sóval, a fűszerrel és a szódabikarbónával, majd szitáld a répás tojáshabhoz.Legvégül reszeld hozzá a narancshéjat, add hozzá a durvára szelt diót és facsard bele a fél narancs levét.Egy lapáttal keverd át a tésztát.A formát olajozd ki, majd egyengesd el benne a tésztát.A sütőt melegítsd elő 170 fok légkeverésre és 25-30 perc alatt süsd készre a tésztát. Tűpróba hasznos tud lenni.Tedd rácsra a sütit és hagyd fél órát pihenni, csak ekkor fordítsd ki a formából. Rácson hagyd teljesen kihűlni.krémA szoba hőmérsékletű mascarponét keverd el a porcukorral, a vaníliával, a narancslével és narancshéjjal.A tejszínt verd kemény habbá, kevéske zselatin fix segítségével.A két krémet óvatosan egyesítsd, kóstold, ha gondolod még édesítheted.A krémet töltsd egy csillagcsöves habzsákba.A koszorút vágd ketté és töltsd meg a krémmel. Helyezd rá a tetejét és azt is gazdagon díszítsd meg a krémmel, majd dekoráld kedvedre.Kellemes