CRUFFIN

  • 2018.03.25.
  • 0

CruffinEngem is elért a" Cruffin őrület". Szerintem annyira, de annyira szép, hogy képtelenség lett volna kihagynom az elkészítését.
Elvileg ez a croissan és a muffin hibridje, hát én tudnék ezzel vitatkozni, maradjunk annyiban, hogy a formája valóban muffin.Rengeteg receptet megnéztem, kivétel nélkül egyszerű kelt tészták voltak, így sok fejtörést nem okozott a sajátomat elkészíteni. A tésztát lime héjával ízesítettem, az elkészült sütiket pedig vaníliakrémmel töltöttem. Nagyon finom, igazán impozáns megjelenésű a végeredmény, érdemes tenni vele egy próbát. Mindenki töltse meg, a saját ízlésének megfelelően és ne sajnálja belőle. Érdemes megtölteni, mert másnapra kissé kiszárad a tészta, ha nincs krém a belsejében, de a krémes töltelékkel tökéletesen élvezhető lesz.Én egyszerűsítettem a krém megoldását, Dr. Oetker krémes krémport használtam hozzá. Szerintem, remek megoldás, ha gyorsan szeretnénk egy finom krémet.Hozzávalók40 dkg liszt
+ 2 dkg a dagasztáshoz8 dkg cukor ( nálam vaníliás)1 csipet só10 dkg olvasztott vaj1 lime reszelt héja2,2 dkg élesztő2 dl tej1 e.k. cukor10 dkg lágy vaj a kenegetéshezkrém1/3 tasak Dr. Oetker házi krémes krémpor2,5 dl tej1 t.k. vaníliakivonatporcukor a szóráshozElkészítésfázisfotókA tejet langyosítsd meg. Tégy hozzá cukrot és morzsold bele az élesztőt. Takard le és langyos helyen hagyd felfutni.Közben olvaszd meg a vajat.A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, sót, reszelt lime héjat és az élesztős tejet.A tésztát dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és dagaszd ki, rugalmas, selymes tésztává. Elég lágy a tészta, folyamatos lisztezést igényel, de azért ne essünk túlzásba.A kidagasztott tésztát tedd vissza a tálba és fóliázd le, majd hagyd a duplájára nőni, nálam ez 80 perc volt, de hőmérséklet kérdése a kelesztési idő.Az elkészült tésztát lazán dolgozd át ás oszd 6 egyenlő részre. Formázd a tésztákat tojás alakú bucikká.
A nyújtófelületet enyhén lisztezd le és a bucikat egyenként nyújtsd hajszálvékony csíkokká 1-2 mm.Akinek nincs kedve nyújtogatni, tegye tésztanyújtó gépbe és ott tekerje át a tésztát.A csíkokat kend le a puha vajjal, majd szorosan tekerd fel.
A feltekert tekercseket hosszában vágd ketté egy éles késsel.Majd a belső felét kifelé fordítva tekerd csigába és helyezd a kivajazott muffin formákba.Így lesz 12 db. Cruffin.Hagyd a tepsiben még fél órát kelni, majd tedd a 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 160 fokra és süsd aranybarnára.Az elkészült sütiket tedd rácsra kihűlni.A krémet készítsd el a tasakon található előírásoknak megfelelően, csak egy kis vaníliával még turbózd fel.Töltsd csillagcsöves habzsákba.A lehűlt sütikbe fúrj egy nagy lyukat középre és ebbe töltsd bele a krémet.A tetejét a kiszúrt tészta maradványokkal díszítheted, majd alaposan porcukrozd le.töltött cruffinCruffinvaníliakrémmel töltött cruffinCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is