TANGZHONG KÓKUSZOS WASSANT (CSIGA)

  • 2018.02.25.
  • 7

tangzhong kókuszos wassant (csiga)Megint kísérleteztem egyet a kedvenc technikámmal. Lesz még pár hasonló bejegyzésem, mert rengeteg ötletem van. Ezekben a tekercsekben most annyi az érdekesség, hogy kakaóval megszíneztem az alaptésztát és úgy került bele a fehér töltelék. Kicsivel több kakaót elbírt volna a tészta, de gy is meseszépek lettek. Készítettem már egy kókuszos csigát ezzel a technikával, itt látható a recept - ami isteni finom, de a színével nem voltam teljesen kibékülve, ezért változtattam kicsit az alaprecepten. Úgy érzem, hogy egyre közelebb kerülök a tökéleteshez.
Szívből ajánlom kipróbálásra, mert aki szereti a kókuszt, biztos imádni fogja. A technika leírása első olvasásra bonyolultnak tűnhet, de csak egyszer kell rászánnia magát az embernek, mert utána megy, mint a karikacsapás.Én most a szokásosnál kisebb adagot készítettem, azt írom le, de ki már bátor, ő nyugodtan készítse az eredeti recept mennyiségeivel. Itt elég fura számok fognak következni, ugyanis készítettem egy kis adag tangzhongot, azt lemértem és ahhoz a mennyiséghez igazítottam a többi hozzávalót.tangzhong kókuszos wassantHozzávalóktangZhong2,5 dkg liszt3 g. kakaó1.25 dl. víztészta14 dkg tangzhong43 dkg liszt1,2 dl tej2 tojássárgája1 csipet só10 dkg kókuszvirág, vagy barna nádcukor2/3 tasak szárított élesztő4 g. kakaó4 dkg vajkókuszos réteg2 tojásfehérje11 dkg kókuszreszelék12 dkg cukor4 dkg liszt2,5 dl tej1 citrom reszelt héja1 e.k. kókuszaroma/kivonat/ likőr/szirup3 dkg vajtetejét lekennitojásfehérjekakaós-kókuszos csigákElkészítéstangZhongA lisztet, kakaót és vizet mérd ki egy kis lábasba. Keverd simára, majd lassú tűzön kezd el főzni, közben folyamatosan kevergesd. 65 fokig kell melegíteni, amikor elérte ezt a hőfokot, elkészült. Hómérő nélkül, addig melegítsd, míg barázdákat hagy a keverőlapát az edény alján.kókuszos rétegA 2 tojásfehérjét a cukorral és a liszttel keverd simára.Tedd a tejet egy kis lábasba, add hozzá a fehérjés keveréket, a kakaót és a kókuszkivonatot. Keverd simára, majd folyamatos kevergetés közepette kezd el főzni. Addig kell főzni, amíg egy sűrű gombócszerű masszává összeáll.Ekkor zárd el alatta a tüzet és keverd el benne a vajat.Az elkészült masszát lapátold egy nejlonzacskóba. Fektesd egy tálcára és lapogasd szabályos téglalappá.Tedd a hűtőbe 2 órára, vagy a mélyhűtőbe fél órára. Alaposan ki kell dermeszteni, hogy egyben maradjon a töltelék.tésztaA tészta összes hozzávalóit tedd egy nagy tálba és kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett felületre és alaposan dagaszd ki.A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, takard le és hagyd a duplájára kelni.fázisfotókösszeállításA megkelt tésztát nyújtsd ki.A kidermedt kókusztöltelékről vágd le a zacskót, de az alján hagyd rajta, mert ennél fogva tudod majd a tésztára helyezni.Fektesd a tölteléket a tészta közepére és alulról és felülről hajtsd a töltelékre a tésztát.A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, nehogy kibújjon majd a kókusz.Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki. Majd megint hajtsd középre a tésztát alulról és felülről és ismét nyújtsd ki. Majd középen hosszában hajtsd félbe és nyújtsd ki egy hosszú csíkká. Legalább 25-30
cm széles legyen a csík.Egy éles késsel, vagy pizzavágóval vágd keskeny háromszögekre, majd a szélesebbik felénél kezdve kezd el feltekerni, de közben mindig húzd magad felé a tésztát.Sütőpapírral takart tepsikre fektesd az elkészülteket.Tojásfehérjével kenegesd le a tetejüket.A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Addig nyugodtan pihenjenek a tepsin a tekercsek.Told a meleg sütőbe és 17-20 perc alatt készre sülnek. Minél ducibb a csiga, annál több időre lesz szüksége a sütőben.Természetesen fel leh