TANGZHONG DIÓS CSIGÁK

  • 2018.02.18.
  • 4

TangZhong diós-lekváros csigákÚgy látszik, hogy nem birok magammal, folyton előrukkolok valamilyen tangzhong technikával készült finomsággal. Mindig eszembe ötlik egy újabb ízesítés, aztán eltervezem, hogy valamilyen érdekes formát is kap, de végül csigaként végzi. Szeretem a csigákat, ez van :)Ezeknek a csigáknak csak annyi szépséghibájuk van, hogy megint elfogyott a sima lisztem és elég sok teljes kiőrlésű került a tésztába. Ami nem baj, sőt így sokkal egészségesebb, csak nem lett annyira légiesen könnyed a végeredmény.Szóval, nekem sokkal finomabb, ha sima lisztből sütjük.Hozzávalóktangzhong5 dkg liszt (sima)2.5 dl víztésztaaz elkészült tangzhong70 dkg sima liszt (nálam 30 dkg teljes kiőrlésű12 dkg cukor1 csomag szárított élesztő1 k.k. só4 dkg tejpor2 tojássárgája5 dkg vaj2,3 dl tej (nálam 2,6 dl a liszt miatt)diós töltelék2 tojásfehérje3 dl tej16 dkg cukor1.5 t.k. fahéj1 t.k. kakaó20 dkg darált dió5 dkg liszt3 dkg vaj1 e.k. rum, v. rumaroma2 dl. sárgabaracklekvár lekennidiós csigák tangzhong technikávalElkészítésTangZhongAz 5 dkg lisztet és a 2.5 dl vizet mérjük ki egy kis lábasba.Keverjük csomómentesre, majd tűzre téve, folyamatosan kevergetve melegítsük 65 fokig, hőmérő hiányában addig, amíg az edény alján barázdát húz a keverőlapát.Az elkészült főzetet tegyük félre és hagyjuk teljesen lehűlni.TöltelékA 2 tojásfehérjét keverjük el a cukorral és a liszttel.Öntsük a tejet egy kisebb lábasba.Adjuk hozzá a diót és a fehérjés keveréket.Egy habverővel keverjük simára, mehet bele a kakaó, a rum és a fahéj is.Lassú tűzön kezdjük el főzni, közben folyamatosan kevergessük.Addig kell főzni, amíg sűrű, összefüggő masszává összeáll.Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat.Pár percet hagyjuk hűlni, de még melegen lapátoljuk bele egy nejlonzacskóba.A zacskót fektessük egy tálcára és a diótölteléket egyenletesen lapogassuk el benne, egy nagy téglalappá. Hűtőben hagyjuk pár órát szikkadni vagy tegyük 35 percre a mélyhűtőbe.TésztaA tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba, egy késsel keverjük össze, majd dolgozzuk össze. Amikor összeáll, lisztezett felületre borítva alaposan gyúrjuk, dolgozzuk ki. Picikét ragacsos a tészta, de csak annyira kell lisztezni, hogy ne ragadjon le.A bedagasztott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és hagyjuk a duplájára nőni. Hőmérséklettől függő 1-2 óra.ÖsszeállításA megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, lazán nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd nyújtsuk téglalappá 3-4 mm.A kidermedt diótöltelékről vágjuk le a zacskót, de az alján hagyjuk rajta. Nyúljunk a töltelék alá és borítsuk a tészta közepére. Távolítsuk el a maradék zacskót róla.A tészta két végét hajtsuk a töltelékre, a szélein pedig alaposan nyomkodjuk össze, nehogy kibújjon a töltelék.Fordítsuk el 90 fokkal a tésztát és óvatosan nyújtsuk ki vékonyra. Megint hajtsuk a két végét középre, de most hosszában is hajtsuk félbe és újra nyújtsuk ki.Hosszában megint hajtsuk félbe és nyújtsuk. Amennyiben jól dolgoztunk egy nagyon hosszú, vékony (25 cm) csíkot kell kapnunk.Tetszés szerinti vastagságúra lehet csíkozni, vagy háromszögekre vágni és feltekerni.Sütőpapírral bélelt tepsikre ültetjük.A sárgabaracklekvárt kevés vízzel melegítsük fel, ha szükséges turmixoljuk össze, hogy egynemű kencét kapjunk. Egy ecset segítségével kenjük le a csigákat a híg lekvárral.175 fok, légkeverésre melegítsük elő a sütőt és 20 perc pihentetés után, süssük szép aranybarnára a tekercseket. 17-20 perc.Hagyjuk lehűlni az elkészült csigákat, majd ismét kenjük át őket a lekvárral. Jó ízt és szép fényt ad nekik.A folyamatról részletesebb leírás ITT olvasható.tangzhong diós csigaCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is