SERTÉSSZŰZ TEJSZÍNES DIÓMÁRTÁSSAL ÉS DIÓS RIZZSEL

  • 2018.01.08.
  • 6

sertésszűz diómártással és diós jázmin rizzselSzeretjük a sertésszüzet. Mindig vastagon hagyva készítem, kár kilapítani és átsütni, nekem az a hús meggyalázása.
A szószokkal rendkívül változatossá lehet tenni. Mustár, vargánya, szarvasgomba, zöld bors.... ezek mind nagyon, de nagyon finomak hozzá. Dióval most próbáltam először, isteni finom lett. A rizsbe nem vittem sok fantáziát, az is diós volt, de a gránátalmával alaposan megbolondítottam. A végeredmény egy rendkívül ízletes, még ünnepi fogásnak is beillő étel lett. Rekord idő alatt fogyott, viszont gyorsan el is készül. Amíg puhul a rizs, addig a mártás és a hús is bőven elkészül, maximum 20 perc.Hozzávalók60 dkg sertésszűzsóborschipotle füstölt chili2-3 e.k. olívaszósz1 marék apróra kockázott bacon5 dkg durvára vágott dióbél8 cm -es póréhagyma2 dl habtejszín1 k.k. dijoni mustár1 öntet fehérborsóborspetrezselyem1 csipet chipotle chili1 k.k. étkezési keményítőrizs1 nagy bögre jázmin rizs5 dkg dióbél2 e.k. olíva1 t.k. só1 k.k. fekete bors1 e.k. olíva1/4 gránátalmapetrezselyemElkészítéshúsA szüzet hártyázd le, majd szeleteld 2-3 cm vastag szeletekre.Sózd, borsozd, hintsd meg a chilvel és pár kanál olíván süsd készre. 2-3 perc elég oldalanként, de tapintással ellenőrizd, hogy átsült-e.mártásA bacont 1 evőkanál olíván kezd el zsírjára pirítani, majd add hozzá a durvára vágott dióbelet és legvégül a pórét.Öntsd fel a fehérborral, forrald össze, majd jöhet a keményítővel vegyitett tejszín.
Ízesítsd kevéske dijoni mustárral, sóval, borssal és a füstölt chilivel.
Óvatosan forrald össze. Ha ne kezd behúzni, el is készült.rizsEgy nagyobb, tapadásmentes edénybe tedd az olívát, add hozzá a rizst és a durvára vágott dióbelet. Forgasd össze az olívával 3-4 percet süssed, de kevergesd közben, majd öntsd fel a dupla mennyiségű vízzel. Sózd és forrald fel.
Pár perces forralás után vedd vissza a lángot és fedd le az edényt és hagyd 8 percet lassan főni, majd zárd el a tüzet alatta és lefedve hagyd párolódni 10 percet. Villával forgasd össze a rizst, hintsd meg frissen vágott petrezselyemmel és borssal, majd tálalás előtt a gránátalmával.tálalásA rizsből készíts egy fészket a tányérra, öntsd bele a szószt, ültesd rá a húsokat, majd kanalazzál a szószból
a hús tetejére is. Szórd meg friss petrezselyemmel és gránátalmával.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog