BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA (laktózmentesen)

  • 2018.01.28.
  • 4

bolognai rakott palacsintaHasonló recept van már a blogon, de mindig változtatok rajta egy kicsit. A lányom szerint, ez a világ legfinomabb étele. Az tény, hogy tényleg nagyon ízletes, de időigényes az elkészítése és mindig erőszakot kell vennem magamon, hogy elkezdjem.
Most egy kicsit " egészségesebben" készült, mint általában. Ennek az az oka, hogy televásároltam a hűtőt laktózmentes tejjel, sajttal, tejföllel...Akciós volt és nem tudtam otthagyni a boltban. Aztán, ha már lúd, legyen kövér, a palacsintákat teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből sütöttem. Természetesen így is isteni lett a végeredmény.
Mondjuk a laktózmentes termékeket gyakran használom, mert az ízükön semmit sem változtat, hogy kivonták belőlük a laktózt, viszont megkímélnek a hasfájástól.
Hozzávalók
palacsinta
11 db.15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt5 dkg fehér tönkölybúza liszt1,5 dl laktózmentes tej2 dl szóda1 tojás1 e.k. étolaj2 csipet sóragu65 dkg sertés-marha darálthús1 sárgarépa1/4 fej zeller15 dkg zöldborsó6 dl passata1.5 dl vörösbor1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 babérlevél1 t.k. szárított rozmaring1 t.k. vad oregánó1 k.k. kakukkfű1 t,k, bazsalikomsóbors1 nagy csipet chili pehely2 t.k. cukor2 e.k. olívabesamelmártás1 e.k. margaris1 e,k.teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt2,5 dl laktózmentes tej1 k.k. só1/2 k.k. szerecsendió1-2 csipet borstetejére15 dkg laktózmentes gouda sajt aElkészítésA palacsinta hozzávalóit csomómentesen keverd ki, majd olajos ecsettel kikent serpenyőben süssed készre.A raguhoz
az olívát hevítsd fel és dinszteld meg benne a felaprított vöröshagymát. Dobd hozzá a babérleveleket és a szárított fűszerek felét.Az üvegesre puhult hagymához add a darált húst és a lereszelt zöldségeket.nagy lángos pirítsd meg minden oldalról, közben a fakanállal nyomogasd szét, az esetleg összetapadt húsdarabokat.Add hozzá a maradék fűszereket, majd öntsd fel a borral. Amikor kiforrt a bor, öntsd rá a paradicsomlevet, Sózd, borsozd. Esetleg fél deci vízzel még felhúzhatod. Hagyd óvatosan forrni, közben add még hozzá a fokhagymát és a cukrot. A zöldborsó is mehet hozzá, de elhagyható. Én csak a változatosság kedvéért tettem bele, de nagyon finom hozzá.Amikor kezd sűrűsödni a szósz, el is készült. Ekkor érdemes megkóstolni, ha kell bele só vagy cukor, most még lehet pótolni.Egy kisebb lábasban olvaszd meg a margarint, de olíva is jó. Tedd hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, keverd el. Sokkal sötétebb lesz a mártás, mint a fehér lisztes.Majd apránként húzd fel a tejjel, közben folyamatosan kevergesd, hogy szép, sima mártást kapj. Ízesítsd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.Összeállítás. Egy kapcsos, kerek tortaformát kenj ki margarinnal vagy olívával.Alulra fektessél le egy palacsintát, kend meg a szósszal, majd fektessél rá egy másik palacsintát...ezt ismételgesd addig, amíg van alapanyag. A legtetejére palacsinta kerüljön és erre öntsd a besamelmártást.Reszelt sajttal borítsd be a besamelt.A sütőt melegítsd elő 200 fok légkeverésre és told a forró sütőbe.Addig kell sütni, amíg szép, aranybarnára pirul a sajt a tetején.Az elkészült tortát hagyni kell langyosra hűlni, mert forrón szétcsúszik.A langyos tortát vágd körbe egy éles késsel, emeld je a tortakarikát, majd szeleteld, mint a hagyományos tortát.Friss bazsalikommal hintsd meg.bolognai rakott palacsinta laktózmentesenCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is