MÁKOS-MARCIPÁNOS CSAVART CSIGÁK TANGZHONG TECHNIKÁVAL

  • 2017.11.07.
  • 5

mákos marcipános csavart csigákÚgy tűnik, nem bírom ki csigák nélkül, teljesen felcsigáztak-úgyhogy megint született egy változata. A mák és marcipán együtt, valami félelmetesen finom ízkombó-valamikor egy bejgliben már kipróbáltam, úgyhogy ezen nem sokat törtem az agyamat. Ez a csavart csiga forma pedig teljesen levesz a lábamról, egyszerűen imádom. A tangzhong
iránti szenvedélyem is csillapíthatatlan, így kénytelen voltam ezt a formázást is kipróbálni ezzel a technikával.
Most nem szeretnék részletesen beszámolni erről a tangzhong technikáról, az előző bejegyzéseimben részleteztem, vissza lehet keresgetni.Hozzávalóktanghzong4 dkg liszt20 dkg vízmákos réteg20 dkg darált mák4 dkg liszt2 dl. tej13 dkg cukor (lehet édesebben is)1 citrom reszelt héja1 narancs reszelt héja1,5 t.k. fahéj2 tojásfehérje5 dkg vajtészta2,5 dkg friss élesztő1,6 dl tejaz elkészített tangzhong62 dkg liszt ( sima, fehér)12 dkg cukor1 citrom reszelt héja2 tojássárgája5 dkg vaj1 k.k. só20 dkg marcipán ( nálam Lidlis)1 tojás a lekenéshezElkészítés
tangzhong4 dkg lisztet és 2 dl vizet tégy egy kis lábasba, majd keverd simára és folyamatos kevergetés mellett kezd el melegíteni. Amikor elérte a 65 fokot, elkészült.Tedd félre és hagyd lehűlni szoba -hőmérsékletűre.Mákos rétegA két tojásfehérjét keverd simára a 4 dkg liszttel és a 13 dkg cukorral.Egy lábasba mérd ki a mákot és a tejet, majd add hozzá a fehérjés keveréket és kezd el főzni. Reszeld bele a citrom és narancshéjakat, ízesítsd még a fahéjjal. Folyamatos kevergetés mellett hagy teljesen besűrűsödni. Amikor megáll benne a fakanál, elkészült. Ekkor keverd még hozzá a hideg vajat.Lapátold egy zacskóba és formázd benne téglalappá. Tedd a mélyhűtőbe 30-40 percre, vagy 3-4 órára a sima hűtőbe.tésztaAz élesztőt futtasd fel a langyos tejben, adj hozzá 1 t.k. cukrot is.Géppel is kidolgozható a tészta, akkor mindent tégy a dagasztótálba és hagyd, hogy a gép végezze a dolgát.
Vagy egy nagy tálba tedd össze az összes hozzávalót, de a lisztből csak 60 dkg-t, a többi majd gyúrás közben segít.Kezd el összedolgozni, ha kezd összeállni, akkor mehet a lisztezett deszkára és dolgozd rugalmas, sima tésztagolyóvá. Kicsit ragacsos, ezért kell mindig enyhén lisztezni, de
a végére klassz lesz.Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
(nekem közben dolgom lett, így a hideg spejzban hagytam 4 órát pihenni a tésztát).A megkelt tésztát lazán dolgozd át, majd nyújtsd 1 nagy télalappá.A marcipánmasszát is nyújtsd egy téglalappá és helyezd a tészta közepére.Vedd elő a kidermedt mákos tölteléket, vágd le róla a zacskót, de az alján hagyd rajta és fordítsd a marcipánra, majd húzd le róla a maradék zacskót.A tészta két végét hajtsd a mákra, majd a széleit alaposan nyomogasd össze, hogy ne jöhessen majd ki a töltelék.Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki.
A csavart csigáknál itt már csak ketté hajtottam és nem hajtogattam tovább, de a hagyományosabb csigákhoz érdemes kétszer megismételni a hajtogatást, hogy minél levelesebb legyen a végeredmény.Tehát hosszában hajtsd ketté a tésztát és nyújtsd széles téglalappá.Ennél a csigánál fontos, hogy széles legyen a tészta, mert csíkokat kell vágni belőle és azok lesznek feltekerve. Nálam 22 cm széles lett a tészta, ez pont ideális méret és 2 cm széles csíkokra kell vágni.A kapott csíkokat, kissé húzd meg, majd csavard meg és tekerd fel csigában, a tészta végét pedig hajtsd vissza a csiga alá.A sima csigákat csak egyszerűen tekerd fel, vagy formázhatod kis kifliknek is, akkor háromszögeket kell vágni a tésztából, de előtte még szükséges a plusz hajtogatás.Sütőpapírral takart tepsire pakold és kend le a tetejüket felvert tojással és dugd a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, hogy aranybarnára süljenek. Nálam 20 perc volt, de ez sütőnként változhat.tangzhong mákos-marcipános csavart csiga