KUSZKUSZ

  • 2017.11.29.
  • 5

Nagyon egyszerűen elkészíthető köret, vagy akár magában is megállja a helyét.Rengeteg, zamatos zöldséggel megpakolva és egzotikus fűszerekkel ízesítve az igazi. Gyakori, hogy aszalt gyümölcsök is kerülnek bele.Én akkor szeretem, ha valamilyen szaftos ragu mellé van tálalva, mert magában elég száraz, de a marokkói embereket ez nem zavarja, ők simán fogyasztják önálló ételként. Ki-ki döntse el, hogyan szereti.
Hozzávalók25 dkg kuszkusz (nem előre gőzölt)1 e.k. Rus el Hanout fűszerkeverék2 gerezd fokhagyma1 babérlevél1 sárgarépa1 bébi cukkini1/2 kápia paprika1/2 édes burgonya2 e.k. extra szűz olíva
+ 1 öntet2,5 dl víz1 csipet sáfrány1 k.k. Cayenne bors1 t.k. sótálaláshoz friss petrezselyem vagy korianderElkészítésItt egy videó, hogyan is kéne ezt elkészíteni.Egyáltalán nem autentikus módon készítettem el, mert 1 nincs megfelelő párolóedényem, 2. nem volt kedvem sokáig szöszmötölni vele. Viszont így is ehető lett.A megtisztított zöldségeket vágd nagy hasábokra és minden oldalukat karamellizáld meg az olíván.
A sáfrányt áztasd be a 2.5 dl langyos vízbe.A kuszkuszt tedd a tazsin aljába, locsold meg kis olívával, lazítsd meg egy villával, öntsd fel a sáfrányos vízzel, halmozd a tetejére az előkészített zöldségeket.
Szórd rá a fűszereket, babért, a durvára vágott fokhagymát és a sót.Zárd le a kúppal és told a
hideg sütőbe.állítsd a hőfokot 160 fokra.A felmelegedéstől számított 30 percre.Félidőben egy villával kapargasd meg a kuszkuszt és öntsd nyakon extra szűz olívával. Esetleg, ha szükséges kevés vizet pótolj.Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.Természetesen el lehet készíteni egy bambusz párolóban is.kuszkuszCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog