TÖLTÖTT PARADICSOMOK MENTÁS TZATZIKIVEL TÁLALVA

  • 2017.09.11.
  • 7

töltött paradicsomok, mentás tzatzikivel tálalvaIsmét nyárias a hangulatom, ezért egy igazán könnyed ebéd készült nálam, görög hangulatban.Aki ismeri Görögországot, az tudja, hogy csodákat tudnak művelni a zöldségekkel. Persze ezeket az isteni zöldséges ételeket nem a turisták által látogatott zsúfolt éttermekben, hanem a helyiek által kedvelt, egyszerűbb kis tavernákban lehet fellelni. Ezeken a helyeken nem igazán vannak külföldieket csalogató színes angol felíratok. Onnan tudhatjuk, hogy jó helyen járunk, hogy egy-két helyi bácsi ráérősen tavlit játszik az egyik kockás terítős asztalnál, kicsit odébb egy igen hangos és népes görög család előtt roskadozik az asztal a temérdek finomságtól. Az ilyen éttermekben érdemes végig kóstolni az étlapot, lehet kérni mezéket, de a tulajdonosok maguktól is mindent kihordanak nekünk, sőt a konyhába is berángatnak, hogy könnyebb legyen a választásunk.Szóval egyszer egy ilyen helyen kóstoltam mindenféle töltött dolgot (padlizsán, hagyma, paprika és paradicsom), imádtam.Természetesen a tölteléket mindenki ízesítse, ahogy kedve tartja, ha kolbászt elhagyjuk, akkor vega lesz és úgy is nagyon finom, a görögök nem szoktak kolbászt tenni bele, ez csak az én fejlövésem.
A töltelék 6 nagy paradicsom és 4 nagyobb paprika megtöltésére volt elegendő, ha kevesebbet készítenél, akkor csak fele mennyiségű rizst használj.Hozzávalók10 nagy, zamatos paradicsomtöltelék1 bögre rizs (Jázmin)1 fej hagyma3 gerezd fokhagyma5 dkg füstölt kolbász2 e.k. zöldborsó2 e.k. olíva1 t.k. vad oregánó1 babérlevél1 k.k. rozmaring1 k.k. bors1 csipet chili pehely1 t.k. só1 csipet sáfrány8 dkg feta2 bögre víz+ a kikapart paradicsomok beletzatziki2 kígyóuborka1 e.k. só1 vödör 20%-os tejföl2 gerezd fokhagyma1/2 maréknyi friss menta1 k.k. vad oregánó1 öntet extra szűz olívaElkészítésElőször is készítsd el a tölteléket.A kolbászt kockázd fel és 2 kanál olíván pirítsd át.Amikor kiengedte a zsírját egy szűrőkanállal szedd ki a serpenyőből és tedd félre.A visszamaradt zsiradékra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre.Az üveges hagymára borítsd a rizst. Forgasd jól át, hogy mindenhol bevonja a zsiradék, tedd hozzá a fűszereket, majd öntsd fel a dupla mennyiségű vízzel. Amikor már langyos a víz, akkor mehet bele a sáfrány.Forrald jól fel, sózd meg, szórd bele a zöldborsót és fedd le, a lángot pedig vedd takarékra alatta. Hagyd, hogy megpárolódjon.Közben vágd le a paradicsomok tetejét és egy kiskanál segítségével kapard ki a belsejüket ügyelve, hogy a szélső húsa a helyén maradjon, mert az adja meg a tartásukat. A kikapart levet és húst egy tálban gyűjts össze és keverd a rizshez.Legvégül, a már elkészült rizshez add az apróra morzsolt fetát és a megsütött kolbászkockákat.A töltelékkel töltsd meg a paradicsomokat, nyugodtan púpozhatod.Tedd hőálló tálba, rakosgasd rá a kalapokat, locsold meg extra szűz olívával, sózd és borsozd meg a paradicsomokat, majd told a 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 25-30 percre.A tzatzikihez reszeld le az uborkákat (káposztareszelő) és sózd le.Hagyd állni 10-05 percet, majd alaposan facsard ki.Egy tálba borítsd a sűrű tejfölt, reszeld bele a fokhagymákat, keverd el, majd jöhet hozzá az uborka.
A mentát aprítsd apróra, szórd a saláta tetejére, szórd meg oregánóval és locsold meg extra szűz olívával.Tálaláskor kanalazd a salátát egy tányérra, lapogasd el, majd ültess rá 2 paradicsomot.
Az elkészült paradicsomok vagy paprikák héja nagyon könnyen, egy mozdulattal eltávolíthatók. Akit zavar, húzza le.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog