SZILVÁS LINZERCSIGA

  • 2017.08.17.
  • 6

Az egyik sütis oldalon szembejött velem ez a jópofa piteforma. Átfutottam a leírást, de nem mentettem el, így kénytelen voltam menni a saját fejem után.Nagyon mutatós tud lenni, ha nem bénázza el az ember lánya, mint én, de azért elég vállalható lett így is.Hozzávalóktészta40 dkg liszt20 dkg vaj2 e.k. tejföl1 citrom reszelt héja1 csipet só2 e.k. cukortöltelék60 dkg szilva (apróbb)1 e.k. fahéj10 dkg cukor2-3 e.k. olvasztott
vaj a lekenéshezElkészítésA hideg vajat kockázd fel.A lisztet öntsd egy nagy tálba.
Add hozzá a csipet sót, reszelt citromhéjat és a cukrot. Keverd el, majd a hideg vajjal kezd el összedolgozni, közben add hozzá a tejfölt is. Gyorsan gyúrd tésztává, de nem kell agyon nyomorgatni, ahogy kezd összeállni a tészta, már kész is.Egy zacskóba bugyoláld a masszát és a hűtőben hűtsd legalább egy órát.A lehűlt tésztát felezd el és egyenként nyújtsd téglaalappá, ezeket pedig vágd
hosszában ketté.Nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, mert akkor könnyen kiszakad betöltés után. k.b. 3 mm. a jó vastagság, de ezt majd mindenki érezni fogja.A kimagozott szilvákat 1 sorban rakd végig az egyik csíkon, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd óvatosan tekerd fel, az illesztéseket nyomkod végig az ujjaddal és óvatosan tekerd csigának és helyezd egy kivajazott piteforma közepébe. A többi csíkkal tedd ugyanezeket és az előző csiga végéhez illesztve a következő tekerccsel folytasd a csigavonalat.Én 4 csíkot készítettem, de megszenvedtem vele, mert szétnyílt, vagy kilyukadt. Ezért praktikusabb 6 kisebb csíkot készíteni, azok könnyen kezelhetőek.A tetejét kend le olvasztott vajjal, vagy tejjel és szórd meg kevés cukorral és told a 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe. 30-35 perc alatt elkészül.Néhol ki fog folyni a gyümölcs leve, de ez ne zavarjon senkit, jól áll a sütinek.szilvás linzercsigaCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog