CSOKOLÁDÉS MÁLNÁS ROLÁD

  • 2017.07.06.
  • 5

málnaroládA ribizli, eper és cseresznye dömping után, hatalmas örömömre megérkezett a málnaözön. Szerintem a málna az egyik legfinomabb gyümölcs és a saját termesztésűnek nincs párja.
Minden reggelemet a málnásban kezdem, lelegelem a legszebb szemeket-igazi boldogság. Nos, azért időnként kimentek egy-egy adagot valami finomság elkészítéséhez.Ez a rolád egy igazi telitalálat, rekord idő alatt eltüntették. Valószínű nincs értelme egyet készíteni belőle, az a legjobb, ha azonnal kettőt teker belőle az ember.Nálam került bele kevéske levendula, de aki nem szereti hagyja el nyugodtan.csokoládés málnás roládHozzávalóktészta4 tojás4 evőkanál liszt1 evőkanál cukrozatlan kakaó4 evőkanál cukor2 evőkanál étolaj1 csipet só1 k.k. szódabikarbónamálnakrém25 dkg málna2 evőkanál cukor1/2 citrom leve2,5 dl Hulala25 dkg mascarpone1/2 citrom reszelt héja1 e.k. porcukor2 evőkanál levendulaszirup+15 dkg málna1 k.k. levendula5 dkg olvasztott étcsokoládéElkészítésElőször kezd a krémmel-előre is elkészíthető.A málnát tedd egy kis fazékba, adj hozzá kevéske cukrot és fél citrom levét. (a cukor mennyisége mindenki ízlésének megfelelően alakítható. ez a málna mézédes, tehát 1 kanálnyi bőven elég volt hozzá)Főzd 2-3 percet, hogy egy kissé kezdjen szétesni, de nem kell szétfőzni, az a jó, ha darabos.Hagyd lehűlni.A mascarponét keverd el porcukorral és a reszelt citromhéjjal.A habot verd keményre. Természetesen habtejszín a legtökéletesebb hozzá, de én most biztosra mentem, mert kemény krémre volt szükségem.Keverd el a krémsajtot a felvert Hulalával, majd a lehűlt málnával. A málnát csak forgasd bele, nem kell teljesen elvegyíteni, legyen márványosan foltos. Ekkor szórj bele pár egész friss málnaszemet is.A hűtőben pihentesd az elkészült krémet.A 4 egész tojást verd fehéredésig a cukorral. Akkor jó, ha minden nagy buborék eltűnik belőle és kis csúcsok képződnek a habverőn, amikor kiveszed a habból-ajánlott géppel végezni ez a műveletet.A lisztet, sót, szódabikarbónát, kakaót vegyítsd el egymással.
Az étolajat dolgozd a habhoz, majd szitáld bele a lisztes keveréket.Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral és simítsd bele a masszát.Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt süsd készre.Akkor jó, ha óvatosan megnyomod a tetejét a tenyereddel és rugalmasságot érzel.Még melegen tekerd fel egy konyharuha segítségével és hagy kihűlni.A lehűlt piskótát tekerd ki, kend meg a krémmel és a hozzád közelebb eső szélét rakd végig friss málnával. Innen indítsd a feltekerést.A
feltekert roládot vond be a maradék krémmel, rakd tele a tetejét friss málnával.Az étcsokoládét egy k.k. étolajjal olvaszd fel vízgőz felett és egy kanál segítségével csorgasd a rolád tetejére.A levendulavirágokkal szórd meg és a hűtőben hagyd 1-2 órát összeérni.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog