CSERESZNYE CSATNI

  • 2017.06.17.
  • 0

cseresznye chutneyÉvről évre egyre jobban kedvelem ezt a szószféleséget. Nem lekvár, nem is szósz, viszont csípős és isteni finom. Eddig a szilvából készült volt a befutó, de mostantól a cseresznye is ott áll a dobogó felső fokán.Érett, hatalmas, ropogós, szinte már fekete cseresznyéből készítettem. Már főzés közben a színétől elaléltam, aztán kóstolás után teljesen kész voltam. Gyorsan 4 üveg ment is a spejzba belőle, nehogy nélkülöznöm kelljen a későbbiekben ezt a finomságot.Lehet meggyel is keverni, a cseresznyét és a fűszerezését mindenki variálja saját ízlésének megfelelően.Hozzávalók1,5 kg kimagozott cseresznye15 dkg cukor1,5 dl balzsamecet2 ág friss rozmaring2 t.k. szárított rozmaring3 babérlevél1 t.k. fekete bors1 t.k. chili pehely1 kimagozott friss chili1 t.k. só1 k.k. római kömény4 gerezd fokhagymaElkészítésA kimagozott cseresznyét borítsd egy fazékba, majd öntsd rá a cukrot és kezd el forralni. Amikor a cukor elolvadt, öntsd rá a balzsamecetet, add hozzá a fűszereket és forrald. Időnként keverj rajta egyet, más dolgod nem lesz vele.Amennyiben türelmes vagy, akkor egy jó fél órát - 40 percet főzd és amikor látod, hogy kezd sűrűsödni elkészültél.Amennyiben türelmetlen vagy, akkor 10-15 perc forralás után 1,5 t.k. étkezési keményítőt keverj el 1 korty vízzel és ezzel sűrítsd be
a főzetet.Ebből a mennyiségből 4 kicsi üveg csatni lett, de az egyiket azonnal elfogyasztottuk.Tedd sterilizált üvegekbe a forró csatnit, tedd rá a kupakokat, fordítsd pár percre fejtetőre, majd dunsztold ki. Remélhetőleg eláll pár hónapig.cseresznye csatniCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog