VÉRNARANCSOS RÁCSOS PITE

  • 2017.03.18.
  • 4

vérnarancsos rácsos piteÚgy néz ki, mintha mostanában csak pitén élnénk, de ez nem így van, csak valahogy így alakult, hogy besokasodtak a pités bejegyzések.
A vérnarancsnak nem tudok ellenállni, teljesen megbabonáz a vérvörös színe és, ha jó fajtát fogunk ki akkor az íze is ellenállhatatlan. Most ez történt, tökéletes narancsokat vásároltam. Igaz, nem voltak hatalmasak, de még a héjuk is pirosan pompázott. Vékony, könnyen hámozható volt és leheletnyi vékony hártyájuk volt, ezért végezték pitében. Nem kellett sokat bajlódni a tisztogatásával.Hozzávalóktészta40 dkg liszt2 e.k. cukor20 dkg margarin1 tojássárgája1 narancs reszelt héja2-3 e.k. narancslé1 csipet sótöltelék1 kg vérnarancs2 evőkanál gríz3-4 evőkanál cukor1/2 dl víz1 k.k. szegfűszeg (őrölt)tetejérelekenéshez tojásfehérje2-3 e.k. kristálycukor a szóráshoztálaláshoz porcukorElkészítésA tésztával kezdjed. A lisztet tedd egy tálba, kockázd hozzá a hideg margarint vagy vajat és morzsold el.Reszeld hozzá a narancshéjat, adj hozzá egy csipet só és a tojássárgáját, majd a cukrot és kezd el összedolgozni.Majd borítsd ki, csinálj egy kis mélyedést a közepébe és nyomj bele kevéske narancslevet. Majd dolgozd össze, nyugi össze fog állni.Amikor kezd tészta kinézete lenni, hagyd abba a gyúrást és csomagold be műanyag fóliába és helyezd a hűtőbe, legalább 1 órára.Készítsd el a tölteléket.Tisztítsd meg a narancsokat, de előtte legalább háromnak reszeld le a héját, azzal fogod ízesíteni a tölteléket.A hártyáktól és a fehér részektől szabadítsd meg a gerezdeket.Minden gerezdet vágj ketté és tedd egy lábasba.Szórd rá a reszelt héjat, adj hozzá cukrot és kevés vizet, ízesítsd egy kis szegfűszeggel és kezd el melegíteni. (a cukor mennyisége függ a narancs ízétől, de inkább savanykásra készítsd el, sütés előtt úgyis kap még cukrot a teteje.)Amikor felforrt, ad hozzá a grízt, keverj rajta párat és zárd el a tüzet.Nem az a lényeg, hogy megfőzd a narancsot, hanem az, hogy a gríz alaposan elkeveredjen benne és felszívja a narancs levét, így nem fogja eláztatni a tésztát. Tehát ez a "főzés"
2-3 perces dolog.Hagyd lehűlni.Egy piteformát vajaz ki.Az elkészült tésztát oszd 1/3-2/3 arányban ketté.A nagyobbat nyújtsd a piteformától picivel nagyobbra és béleld ki vele úgy, hogy legyen pereme.180 fokos sütőben süsd elő 10 percet. ( babot, kavicsot, rizst- bármi kéznél lévő nehezéket szórj a formába, hogy megtartsa a tészta a formáját).Az elősütött pitét töltsd meg a töltelékkel.A maradék tésztát nyújtsd vékonyra és egy pizzavágóval hasogasd csíkokra és ezekkel a tésztacsíkokkal rácsozd be a pite tetejét.A csíkokat kenegesd le a tojásfehérjével, majd alaposan szórd meg cukorral és told vissza a 180 fokos sütőbe.k.b.30 perc alatt készre sül, de azért 20 perc után nézzél rá, mert a cukor a tetején képes megégni.Tálaláskor szórd meg porcukorral és narancskarikákkal díszítheted.Langyosan csodásan szeletelhető, én ezt a fotómodellt még forrón vágtam, de így sem esett szét, a gríz szépen egybetartja a narancsot.vérnarancsos rácsos piteCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog