MEDVEHAGYMÁS-HÚSOS PITE FETÁVAL

  • 2017.03.11.
  • 9

húsos pite fetávalMegint alkottam egy abbahagyhatatlan finomságot. Azt hiszem felkerül a családi étlapra. Igaz, most még csak szárított medvehagyma került bele, de hamarosan frissel is elkészülhet. Imádtuk, egy narancsos salátával kísérve, fenséges ebéd vagy vacsora, és annyira klassz volt, hogy a szabadban fogyaszthattuk el .Hozzávalóktöltelék50 dkg sertés-marha darált1/4 zeller1 sárgarépa12 dkg zöldborsó1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 doboz hámozott paradicsom1 dl száraz rozé2 evőkanál olíva1 k.k. római kömény1 szál rozmaring1 t.k. szárított görög oregánó1 k.k. bazsalikom2 e.k. chili szósz1, 5 t.k. só1 k.k. cukortészta40 dkg liszt1 csomag szárított medvehagyma1 tojássárgája20 dkg margarin1 t.k. só3 e.k. szénsavas, hideg víz20 dkg feta sajtElkészítésA tészta hozzávalóit tedd egy tálba, a víz kivételével és gyorsan próbáld meg összedolgozni, először a vajat morzsolgasd el a liszttel, aztán borítsd ki egy deszkára. Ez a tészta mindig úgy néz ki, hogy azt hiszed sosem áll össze, de nyugi, mert össze fog. Elvileg a víz sem kéne hozzá, de az könnyít a dolgodon és a tésztának is jót tesz. Óvatosan 1 kanálnyit adj hozzá, gyúrjad és ha kell, akkor még adj hozzá egy keveset.Ügyelj arra, hogy hideg legyen minden alapanya és ne dolgozd ki nagyon alaposan. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást.Egy folpackba bugyoláld be, majd pihentesd a hűtőben.Amíg pihen készítsd el a tölteléket.Olíván dinszteld meg a hagymát, adj hozzá oregánót, római köményt és cukrot, majd borítsd rá a húst és pirítsd le. Közben egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a zöldségeket és a fokhagymát és pirítsd együtt.Sózd, borsozd, adj hozzá egy ág friss rozmaringot, kis bazsalikomot, majd öntsd fel a rozéval.Amikor elforrt a bor, add hozzá a hámozott és aprított paradicsomot a chili szószt és a zöldborsót.Főzd addig, amíg a ragu leve elpárolog a maradék pedig besűrűsödik, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges és zárd el a tüzet alatta.Az alaposan lehűtött tésztát oszd 2/3 és 1/3 részre és nyújtsd ki kerekre.Egy piteformát vajaz ki, majd egyenletesen helyezd el benne a 2/3 részből kinyújtott lapot. A peremen túllógó felesleges tésztát vágd le.180 fokos sütőben vakon süssed 10 percet.Az elősütött pitét töltsd meg a raguval, morzsold rá a fetát.Majd borítsd be a vékonyabbik tésztával.Szurkáld meg egy késsel, hogy a gőz tudjon távozni, majd told vissza a sütőbe és 35 perc alatt süsd készre.A szeleteléssel várni kell, mert forrón nem lehet szépen vágni.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog