FEKETE THAI RIZS A TENGERGYÜMÖLCSEIVEL

  • 2017.03.14.
  • 5

fekete thai rizs a tengergyümölcseivelMeg vagyok őrülve a fekete rizsért. Teljesen elbűvöl a színe és zamata.
Beszerzése nem a legegyszerűbb, de megoldható itt Magyarországon is. Nekem most 2 kg csücsül a polcomon és várja, hogy valami fenséges finomság készüljön belőle.Van rövid és hosszabb változata. Ez a hosszú, thai fekete rizs a mai főszereplőm.Jóval hosszabb az elkészítési ideje, mint az általunk
megszokott rizseknek, de megéri türelmesnek lenni. Nagyon régen Kínában, csak a "tiltott rizsnek" nevezték, mivel egyedül a császár kiváltsága volt ennek a kuriózumnak a fogyasztása.Amikor megfőzzük mély lilára színezi a levet, nem is feketére, ennek oka a nagyon magas anthocyanin tartalma. Ez a hatalmas antioxidáns jelenlét teszi végtelenül egészségessé. Bizonyos források szerint a rák és az öregedés megelőzésében is fontos a szerepe ennek a tiltott, csoda rizsnek.Főleg desszerteket készítenek belőle, azt is csináltam karamellízált ananásszal, de most a sós változatot hozom.Hozzávalók1 nagy bögre fekete thai rizs2 bögre víz1 k.k. só1 v. hagyma25 dkg tenger gyümölcsei koktél10 dkg koktélrák3 gerezd fokhagyma2 e.k. olíva1-1 dl fehérbor1 citrom reszelt héja és leve1 csokor petrezselyem2 csipet chili pehelyfrissen őrölt fekete borsElkészítésAz apróra vágott hagymát kevés olíván dinszteld meg, majd az üveges hagymára borítsd rá rizst. Kevergesd, 1 percig pirítsad, majd öntsd fel 1 decinyi fehérborral. Amikor elforrt a bor, öntsd fel 2 bögre vízzel. Hagyd forrni 10 percet, majd vedd kicsire a lángot, tegyél rá egy fedőt és hagyd 20-30 percet. Időnként kevergesd meg, ha kell pótold a vizet. Ez a fajta rizs nem szívja fel gyorsan a vizet.Ízesítsd még sóval, reszelt citromhéjjal és hagyd párolódni. Amikor elzárod alatta a tüzet, hagyd rajta a fedőt még 10 percre.Közben egy serpenyőbe tégy olívát, 3 gerezd vékonyra gyalult fokhagymát és majd a tengergyümölcseit. A mirelit vizet fog engedni, ezt a levet borítsd a rizshez.A levétől megszabított tengergyümölcseire önts kevés bort, szórj rá chili pelyhet és borsot, csipet sót és hagyd nagy lángon elpárologni a bort, majd tegyed hozzá a rákokat is. Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik!Végül facsard rá a citromlevet és szórd meg friss petrezselyemmel.Tálaláskor az elkészült rizst tedd a tányérra és a tetejére kanalazd a ragut.Azért készül külön, mert a rizs elszínezné és nem lenne ínycsiklandó a lilás színben pompázó tengergyümölcsei.fekete thai rizs a tengergyümölcseivelCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog