MÁLNÁS TEJBERIZS

  • 2017.02.11.
  • 0

málnás tejberizsA tejberizs millió formában előkerült már nálam és mindig az éppen elkészült az aktuális kedvenc, így ez a vaníliás-enyhén kókuszos-málnás csoda éppen az imádatunk tárgya.A múltkor berángatott a gyerek egy cukrászdába, hogy sütizzünk. Hosszas tanakodás után én ettem egy országtortát, a lány pedig egy málnás tejberizs szeletet. Majd közölte, hogy legyek olyan kedves és készítsem el neki itthon is, mert nagyon finom. A torta is megvalósult, de ez
most az egyszerűsített változata, és isteni fonom. Gyorsan elkészül, roppant mutatós és előre borítékolható a siker.A tejérzékenyek készítsék el kókusztejből és kókusztejszínből, talán úgy még finomabb is.málnás tejberizsHozzávalókrizs1 bögre rizsk.b. 3-4 x mennyiségű tej1 csipet sócukor vagy édesítő, ízlés szerint (3 e.k.)1 citrom/lime
reszelt héja2 evőkanál kókuszreszelék1 vaníliarúd2 dl habtejszín1 expressz zselatin
málna15 dkg fagyasztott vagy friss málna1,5 e.k. cukorpár csepp citromléElkészítésA rizst borítsad egy lábasba, adjad hozzá a kókuszreszeléket és öntsd fel tejjel, hogy jól ellepje. A tej mennyiségét nem mértem ki pontosan, hanem menet közben fokozatosan adagoltam a rizshez.A vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magjait és tegyed a rizshez, de a rudat is, ne csak a magokat, a rudat majd eltávolítod a legvégén a kihűlt rizsből.Ne helyettesítsd a vaníliarudat semmivel, ha finom végeredményre vágysz!A kókuszt sem fogod külön kiérezni, de kell a tökéletes ízélmény miatt.A citrom héját is reszeld a lábasba, ha esetleg van lime otthon, az még finomabb bele.Forrald fel, kevergessed közben, majd vedd vissza a lángot és lefedve főzzed tovább. Időnként nézd meg, adjál hozzá tejet, ha kevésnek találod, és édesítsd kedvedre cukorral vagy édesítővel.20 perc alatt általában jól megpuhul.Amikor késznek ítéled, zárd el alatta a lángot és hagyd lefedve a rizst.Közben a málna 2/3 részét is tedd egy kis edénybe.Adj hozzá cukrot és pár csepp citromlevet és forrald össze. Forrald pár percet és hagyd, hogy pár szem málna szétessen, az majd sűrít a pépen, ha kell minimális vizet adhatsz hozzá. 3-4 perc után zárd el a lángot és a maradék egész málnákat óvatosan keverd hozzá.A lehűlt rizst egy villával lazítsd fel, távolítsd el a rudat belőle.A tejszínt verd fel az expressz zselatinnal.Az elkészült habot keverd el a tejberizzsel.Kanalazzál a málnából a pohár aljára, majd tedd tele a rizzsel, a tetejét pedig bőséggel locsold meg az elkészült málnával.Hűtőben hagyd összeérni, de langyosan is nagyon finom, akár azonnal is fogyasztható.málnás tejberizsCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog