SERTÉSOLDALAS LENCSEÁGYON KORONGBURGONYÁVAL

  • 2016.01.02.
  • 3

egyben sült oldalas2016 első ünnepi lakomája ez az egyben sült oldalas volt, lencsesalátával és egy kis sült burgonyával. Nem a legfantáziadúsabb fogás, de az előző napokban rákészültem, így 15 perc alatt lakomát varázsoltam belőle.Hozzávalók1 hatalmas oldalas egészben, nem felcsíkozva, nálam 1 kglencsesaláta0,6 kg kifliburgonyaolaj a krumpli sütéséhezfőzőlé5 gerezd fokhagyma1 lila hagyma5 babérlevél1/2 dl sötét szójaszósz1/2 dl balzsamecet6 egész bors6 szecsuani bors3 centis gyömbér1 sárgarépa1 t.k. chili pehely1 evőkanál sóchili szószborssófokhagymasóköményolajElkészítésNos a hatalmas oldalast 3 egyenlő részre vágtam, így 1-1 darab 1 kg lett.
Egy fazékba mindent beletettem és felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kóstoljuk meg a levet, hogy jó sós legyen.Felforraltam, majd kicsire vettem a lángot és 2 órát hagytam gyöngyözve főni.Az elkészült húst hagytam a vízben kihűlni
és hidegre tettem.Felhasználáskor visszatettem a fazekat a tűzre és hagytam visszamelegedni. Persze ez a mozzanat kihagyható, ha rögtön fogyasztjuk, de én előző nap főztem meg a húst.Vegyük ki a vízből a langyos húst. Egy papírtörlővel szárítgassuk meg.kenjük be chili szósszal, szórjuk meg durva szemű sóval, esetleg köménnyel és borssal.Egy serpenyőbe tegyünk 1 kanál olajat és forrósítsuk fel. A húst minden oldalán 2-3 percig pirítsuk. Érdemes a bordák mentén csíkokra vágni sütés előtt, de egyben is hagyhatjuk. Nálam vegyesen készült. A chili szósz hamar karamellízálódik, ne ijedjünk meg, nem kokszot kapunk, hanem így finom.A burgonyákat hámozzuk meg, majd nagyon vékony karikákra karikázzuk.Fűszerezzük fokhagymás
sóval és borssal. Papírtörlővel itassuk le a nedvességet és forró, bő olajban süssük ki őket.A lencsesaláta recept itt található.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog