KARAMELLÁS TIRAMISU TORTA GRILLÁZZSAL

  • 2015.11.06.
  • 6

karamelles tiramisu torta grillázzsalLehet, hogy nem ez a legjobb névválasztás, de alapjaiban ez is tiramisu.
Hihetetlenül finom volt, így nálunk ebben a formában fog előfordulni a jövőben,Kísérletezik az ember és, ha szerencséje van, akkor egyszer összejön az az ízvilág és állag, ami számára a legtökéletesebb. Nálam most érkezett el ez a pillanat. A nyers tojások most is kimaradtak a krémből és a puha, krémes állagot remekül kompenzálta a ropogós grillázs a tetején. A krémbe se került sok cukor, inkább a savanykás krémsajt dominált, de ezt meg a mézédes karamell ellensúlyozta.Fogadjátok szeretettel ezt az isteni receptet, remélem nálatok is bekerül majd a kedvenc receptek gyűjteményébe.Hozzávalókalap1 nagy csomag babapiskóta3-4 dl kávé1/2 dl karamellszirup1/2 kg krémsajt2 evőkanál porcukorkrém3 dl habtejszín1 cs. habfixáló6 cl Amaretto likőrkaramellszirup6 evőkanál cukor1 dl vízkis öntet Amaretto1 t.k. étkezési keményítőgrillázs1-2 dkg dió v. mandulabél3 evőkanál cukorElkészítésElőször is vegyünk elő egy 16 centis tortaformát és béleljük ki fóliával. A forma belsejét, ha vékonyan átkenjük olajjal, akkor könnyen odatapad a műanyag fólia.Főzzünk egy jó nagy adag kávét (lehet instant is), amit ízesítsünk kevés karamellsziruppal.A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba és béleljük ki vele a forma alját.A sajtkrémet tegyük egy tálba.A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és Amaretto likőrrel. Bevallom a cukrot sajnáltam, de a likőrrel elég nagyvonalúan bántam.Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét meglocsoltam karamellel, de a következő réteg piskóta magába-szívta, így nem volt annyira látványos, de az íze megmaradt ( ehet sűrűbbre kéne főzni a karamellt, akkor megmaradna).A karamellre megint rétegezzünk áztatott piskótát, majd a sajt és karamell következik. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma legtetejéig érünk. Sajt legyen a záró.Tegyük 1 napra a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát és tegyük tányérra, gazdagon locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.szósz: 6 evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Amikor már felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük. Addig kevergessük amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel és locsoljunk rá az Amaretto likőrből is. Hagyjuk megint felforrni és főzzük addig, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük le.grillázs: A cukrot tegyük egy lábosba, hagyjuk karamellizálódni, amikor eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát és borítsuk egy szilikonlapra.Teljes kihűlés
után, mozsárban törjük durvára.Jó étvágyat hozzá :)Csak, mert szeretem...a gasztroblog