AMBRÓZIA SALÁTA

  • 2015.11.11.
  • 1

ambrózia salátaEz egy amerikai desszert, de fogalmam sincs a történtéről, nem igazán találtam róla irodalmat. A neve lenyűgöző, hisz a görög istenek eledele volt az ambrózia, ezért csakis isteni finom lehet egy ilyen nevű étek.Eleinte gondoltam, hogy kihagyom belőle a pillecukrot, de a lányom nem igazán tartotta jó ötletnek ezt a megoldást, így belekerült. Az igazat megvallva minden ellenszenvem ellenére remekül elfér benne, kár lett volna kihagyni.A szószt lehet készíteni felvert tejszínből, joghurtból vagy krémsajtból is. A gyümölcsöket is lehet variálni, de az ananászt ne szabad kihagyni belőle.Hozzávalók1 érett ananász1 babán1 mandarin1 narancs1/2 gránátalmapár szem szőlő1/2 kókuszdió1/2 narancs reszelt héja1 marék pillecukor2,5 dl sűrű tejföl (tejszív, joghurt..)2 evőkanál porcukor v. méz1/2 vanília kikapart magjakevés méz v. juharszirupElkészítésA gyümölcsöket tisztítsuk meg és kockázzuk fel az ananászt, narancsot és a banánt.A narancs héját reszeljük le a tisztítás előtt.A gránátalmát vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a magokat. Remek az alma is hozzá, ha nincs gránátalmánk.A kókuszdiót is műtsük szét és a hófehér húsát reszeljük le.A tejfölt tegyük egy tálba, édesítsük meg mézzel v. porcukorral. A vaníliarudat vágjuk ketté és a magokat kaparjuk a tejfölbe.A pillecukrot is kockázzuk fel és adjuk a gyümölcsökhöz.Az öntetet borítsuk a gyümölcsökre, adjuk hozzá a narancshéjat és a lereszelt kókusz felét és alaposan keverjük össze. A tetejét borítsuk be a maradék kókusszal.Az elkészült salátát pár órát a hűtőben kell tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.Egy kissé savanykás a végeredmény, ezért nagyon jól áll ennek a desszertnek, ha tálaláskor meglocsoljuk kevés juharsziruppal vagy mézzel.Remek ünnepi desszert, egy nagy lakoma után is lecsúszik.Csak, mert szeretem...a gasztroblog