A LEGFINOMABB HEKK

  • 2015.10.10.
  • 1

hekkElég érdekes dolog, hogy Magyarországon a legkedveltebb strandkaja a hekk lett. Mivel kötelező a Balatonon és a Rómain is hekket enni, ezért sokakban az a kép él, hogy ez a fagyasztott csoda a Dunában vagy a Balatonban éli az életét, ezért végzi
azt a strandok büféiben. No meg aztán mindezt még fej nélkül is teszi, mert nem igazán láthatjuk az arcocskáját - elmondom jobban járunk, ha nem látjuk, mert ritka rusnya dög szegény. A képen megcsodálhatjátok.hekk fejeEltöltöttem pár évet olyan vendéglátóegységekben, ahol hekket is értékesítettünk, így elég sokszor hallottam a kérdést, hogy dunai vagy balatoni a hekkecske. A válaszom általában a dunai volt, néha morogtak, hogy jobb lenne a balatoni, mert annak finomabb az íze. Hát erre már nem igazán tud az ember lánya választ adni.A hekk a tőkehalak törzsébe tartozó ragadozó hal, Argentínából származik. Itthon a filét és az apróbb törzseket árulják. Szerencsére a Metroban lehet kapni emberesebb darabokat is. Minél nagyobb a törzs, annál finomabb a húsa. Érdemes a nagyobb darabokra vadászni. Otthon is ki lehet sütni, csak egy nagy lábas kell hozzá és jó sok olaj vagy kókuszzsír, no meg a jó szellőzés.nyers hekktörzsHozzávalók1 -2 termetes 40-50 dkg hekktörzsdurva szemű sópanír2/3 rész liszt1/3 rész prézlisószárított kaporszárított bazsalikomőrölt borskevés fokhagyma-granulátumElkészítésEngedjük ki a hekket a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva (a meleg víz nem jó, mert ledobja a bőrét és nem lesz szép ).Irdaljuk be a halat, hogy jól átsüljön majd.A sóval
alaposan dörzsöljük be.A panír hozzávalóit keverjük össze és forgassuk meg benne a halat. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje.Egy nagy edényben forrósítsuk fel az olajat és süssük ki benne a halat. 8-10 perc alatt csodásan átsül, akkor jó, ha szép rozsdabarna színt kap és ropogós a bundája. Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen.Ez a megszokott elkészítés, de a lisztet
és a prézlit lecserélhetjük kukoricalisztre és darára, akkor gluténmentes változatot kapunk.
A panírt is elhagyhatjuk, Abban az esetben sózzuk és a nekünk tetsző fűszerekkel dörzsöljük be és ugyanígy forró olajban süssük ki.A fogyasztása sem bonyolult. A jól megsült hekk gerincét egyben ki lehet emelni, ha a háta közepén
hosszában felvágjuk a halat, akkor szépen szétnyílik és kiemelhetjük a gerincét.Kovászos uborka és friss kenyér dukál mellé.szétbontva szálka nélkülCsak, mert szeretem...a gasztroblog