MEGGYES - CSERESZNYÉS PITE (CITRUSOS)

  • 2015.06.28.
  • 6

meggyes-cseresznyés piteHalihó mindenkinek :) Jelentem, hogy vagyok még, sőt leszek is. Csak annyira túlvállaltam magam az utóbbi időben, hogy alig marad időm a blogocskámra. Remélem, hogy ez a helyzet változni fog és megint onthatom a recepteket.Most egy nagyon finom pitét hoztam, jó étvágyat hozzá :)Hozzávalóktészta28 dkg liszt14 dkg vaj2 evőkanál cukor2 evőkanál hideg víz1 citrom reszelt héjafelső réteg4 közepes tojás szétválasztva4 csapott evőkanál cukor4 csapott evőkanál tejföl2 evőkanál liszt1 citrom reszelt héjaalsó réteg40 dkg magozott meggy25 dkg magozott cseresznye2 kávéskanál fahéj2 evőkanál cukor3 evőkanál grízElkészítésA lisztet dolgozzuk el a hideg vajjal, adjuk hozzá a cukrot és a reszelt citromhéjat. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a vaj. 2-3 evőkanál hideg víz hozzáadása megkönnyíti a dolgunkat. Csomagoljuk folpackba és tegyük pár órára a hűtőbe, sőt előző nap is elkészíthető.A meggyet és a cseresznyét magozzuk ki.A hideg tésztát fólia segítségével nyújtsuk vékonyra, majd béleljük ki vele a kivajazott piteformát.
200 fokos sütőben vakon süssük 20 percet.A tojásokat válasszuk ketté.A fehérjét verjük kemény habbá.A sárgáját a cukorral verjük fehéredésig.A kifehéredett sárgákhoz adjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a lisztet. Egy lapáttal keverjük el, majd a sima masszába óvatosan keverjük el a felvert fehérjét.A félig megsült tésztát szórjuk meg a grízzel, a grízre halmozzuk a gyümölcsöket. Szórjuk meg cukorral és fahéjjal, majd borítsuk rá a masszát.Tegyük vissza a forró sütőbe és vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. 30 perc alatt süssük aranybarnára.Hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűtött pite könnyen kicsúszik a formából. Porcukorral meghintve tálaljuk.Csak, mert szeretem...a gasztroblog