MENNYEI DIÓTORTA DIÓGRILLÁZZSAL (lisztmentes)

  • 2015.02.27.
  • 4

Az IKEA-as mandulatorta mintájára készítettem el ezt a sütit dióval.Meg kell, hogy mondjam az eredeti verzió valami isteni, de ez a diós túltesz rajta. Egyszerűen abbahagyhatatlan és képtelenség eleget sütni belőle. A ropogós diógrillázs felteszi a koronát erre a finomságra. Szívből ajánlom kipróbálásra.Akkor a legfinomabb, ha állt már egy napot a hűtőben, de ezt az időt képtelenség kivárni.Hozzávalóktészta5 tojásfehérje (közepes méretű)12 dkg barna cukor25 dkg darált dió2 csepp citromkrém5 tojássárgája4 dkg cukor5 dkg fehér csokoládé1 evőkanál keményítő1,5 dl tejszín vagy tej20 dkg vajgrillázs20 dkg cukor5 dkg tisztított dió1-2 csepp vízElkészítésA tokásokat válasszuk szét.A fehérjét verjük kemény habbá a citrommal, majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Verjünk kemény, fényes habot belőle, majd a végén egy lapáttal forgassuk bele a darált diót.Egy 23 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a sűrű masszát, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön.175 fokon 30 perc alatt süssük készre.Rácson hűtsük ki, de ne mozgassuk és ne akarjuk leszedni melegen a papírt, mert nagyon törékeny. Érdemes a hűtőben tartani 1-2 órát betöltés előtt.A sárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, cukrot és keményítőt.Állítsuk gőz fölé és egy habverővel kevergetve főzzünk sűrű krémet belőle.(a tál alja ne érjen a vízbe)A sűrű krémbe tördeljük a csokoládét és keverjük simára, majd apránként adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Mindig csak keveset, amikor szépen elkeveredett jöhet a következő adag.Felhasználásig a hűtőben tároljuk.A kristálycukrot tegyük egy száraz lábasba, adhatunk hozzá 1-2 csepp vizet és hagyjuk megkaramellízálódni. Amikor szép barna a színe öntsük dobáljuk bele a diószemeket és azonnal borítsuk egy szilikonlapra. Hagyjuk teljesen kihűlni.A kihűlt grillázst tördeljük egy mozsárba és őröljük durvára.Pár nagyobb darabot félretehetünk dekorálni.Szerintem a legnehezebb feladat kettévágni ezt a törékeny, vékony tortalapot, de megoldható egy hosszú, recés késsel.Kenjük meg krémmel az alsó lapot, majd tegyük rá a tetejét és azt is kenjük meg a maradék krémmel.A tetejét szórjuk meg a grillázs egy részével és tegyük a hűtőbe, legalább 1-2 órára.Tálaláskor szórjuk meg vastagon a grillázzsal.A grillázs nedvesség hatására tönkremegy, így felhasználásig egy nedvességtől elzárt fémdobozban tároljuk. Ezért is kell tálalás előtt megszórni vele.Csak, mert szeretem...a gasztroblog