MÉZES PUSZEDLI ( aszalt gyümölccsel és gyömbérrel)

  • 2014.12.18.
  • 6

Az úgy volt, hogy Sasó kihúzott a kakiból. Lesütött egy nagy bödön mézeskalácsot egy jótékonysági eseményre - helyettem. A mézesek pedig annyira finomak voltak, hogy csuda. Itt is millió köszönet a nagylelkű segítségért Erika :)Aztán beszéltünk és mondta, hogy isteni puszedliket is sütött. A blogján még meg sem írta, de nekem már átküldte a receptet, én pedig gyorsan elkészítettem, mert életem legfinomabb mézeskalácsa után, biztos voltam a puszedli sikerében is.Közben már ő is feltette a blogjára, itt olvasható.Hozzávalók60 kg liszt2 tojássárgája1 tojás22 dkg méz175 g. tejföl8 dkg zsír1 tasak mézeskalács fűszerkeverék10 dkg aszalt sárgabarack2 teáskanál szódabikarbóna15 dkg porcukor1,5 centis friss gyömbér1 narancs reszelt héja1 evőkanál kakaómáz2 tojásfehérjeannyi porcukor amennyit felveszElkészítésA mézet a zsírral olvasszuk össze, majd keverjük hozzá a tojásokat és a tejfölt.A lisztet keverjük el a szódabikarbónával, kakaóval, porcukorral és a mézeskalács fűszerrel. Reszeljük hozzá a narancs héját és a gyömbért.A sárgabarackot vágjuk nagyon apróra és szintén kutyuljuk a lisztes keverékhez.Végül öntsük hozzá a mézes elegyet. Kevergessük, de szerintem egyszerűbb kézzel egy kicsit összedolgozni. Igaz, hogy ragacsos és lágy a tészta, de ez senkit se zavarjon. Takarjuk le fóliával és pihentessük pár órát a hűtőben, de nem árt neki, ha 1 napot hűsöl.A kidermedt tésztából gyúrjunk egyforma golyókat. Az én kezem valami miatt a 17 grammos golyókra állt rá, így rengeteg apró puszedli készült, legalább 70.A golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt süssük készre a puszedliket.
Melegen még puhák, így hagyjuk kihűlni őket.A mázhoz gyengén verjük fel a fehérjét és adagoljuk hozzá a porcukrot k.b.15 dekát, de ezt a mennyiséget mindenki variálhatja, hogy mennyire sűrű mázat szeretne.Mártogassuk a puszedliket a mázba és hagyjuk kiszáradni őket. A leggyorsabb, ha langyos sütőben, aminek résnyire nyitott az ajtaja pár órát pihentetjük.Amikor még ragad a máz némelyiket megszórhatjuk kakaóval, porcukorral vagy csokoládéval.Csak, mert szeretem...a gasztroblog