MURCIBAN PÁROLT GOMBÁS BORSOS MARHARAGU MOGYORÓS RIZZSEL CSERÉPEDÉNYBEN ELKÉSZÍTVE

  • 2013.12.03.
  • 1

borsos, gombás marharagu murciban párolvaEnnél a kajánál szembe mentem minden határozott szabállyal, és annyira finom volt, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek. Nem szabályok szerint, hanem megérzésből kell főzni, ezt határozottan állíthatom.Úgy kezdődött, hogy kaptam rengeteg rozé murcit. Ami nem más, mint a szűretlen újbor, kissé szénsavas és picit édeskés. Tudom, hogy fura ízlésem van, de én ezt nagyon szeretem.A szokásos marharagut akartam készíteni, amikor a murcit kortyolgatva rájöttem, hogy bizony én ebből bőséggel teszek az ételbe.Így esett, hogy a száraz vörösbor helyett édeskés szűretlen rozé került a raguba.Hozzávalók1 kg vastag lapocka (marha)25 dkg barna csiperke3 dl rozé murci1 nagy fej vöröshagyma5 gerezd fokhagyma5 db. babérlevél1 ág friss rozmaring1 evőkanál színes szemes bors1 t.k. csilipehely (rózsa, fehér, zöld)1 csapott evőkanál cukor1 t.k egész kömény1-2 e.k. olaj1 e.k. liszt1 e.k. étkezési keményítő1 csokor petrezselyem1 csésze thai rizs1 csésze sótlan földimogyoróElkészítésA húst vágjuk nagyobb kockákra k.b. 2 centis.
A húskockákat forgassuk meg liszt és keményítő keverékében.A vöröshagymát aprítsuk fel.A gombát, ha apró, hagyjuk egyben, ha nagyobb vágjuk félbe vagy negyedbe.Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsünk kevés olajat és nagy hőfokon pirítsuk körbe a húst.Szedjük a cserépedénybe a megpirult húskockákat.Pótoljuk a zsiradékot.A hagymát tegyük ugyanabba a serpenyőbe és dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a
cukrot és a gombát.Hagyjuk egy kicsit összekaramellizálódni a hagymát és a gombát. Öntsünk rá 1 deci murcit, tegyük hozzá a babérleveleket és forraljuk össze.Ezt a ragut is tegyük a cserépbe.Öntsük fel annyi murcival, hogy bőséggel ellepje, tegyük bele a fűszereket és sózzuk meg. A fokhagymákat egészbe, héjastul.
Tegyük be hideg sütőbe 200 fokig melegítsük fel, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 160 fokra.2 óra alatt elkészül.Én egy picit megbonyolítottam a végét. Kiszedtem a húst, a levét serpenyőbe öntöttem, a fokhagymák belsejét belekapartam és nagy lángon beforraltam és ezzel a szósszal meglocsolva tálaltam.Egy evőkanál olajon forgassuk át a rizst és a mogyoró felét. Öntsük fel dupla adag vízzel, sózzuk meg és fedjük le. Kis lángon 10 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk addig, amíg megpuhul.
A maradék mogyorót egy serpenyőben pirítsuk meg. Majd adjuk a rizshez a pörkölt mogyorót mogyorót és a fele petrezselymet.Tálaláskor a maradék petrezselyemmel gazdagon hintsük meg.Nálam most kimaradt, de egy rúd fahéj bőven elfér ebben az ételben.borsos, gombás marharagu murcibanCsak, mert szeretem...a gasztroblog