ZSERBÓ TORTA

  • 2013.10.23.
  • 2

Blogot kóstoltam. Van nekünk ez a jó kis Blogkóstoló nevezetű játékunk, ami már a 12. fordulójához ért és ezúttal Teller Zsuzsa bloggerina,
a Teller - cake nevezetű sütis blog szerzője a háziasszonya. Zsuzsa pedig a Mézeskalács konyha blogot sorsolta ki számomra. Eddig nem tartoztam a Mézeskalács blog rendszeres olvasóihoz, de már igen. A bőségzavarával küzdöttem, megint nehéz volt a választás, de végül ennél a Zserbó tortánál kötöttem ki. A recept nagyon jó, de nekem valamiért nem lett tökéletes. Nem az ízével volt gondom, hanem a megjelenésével. Írta Mézeskalács, hogy a felső lap összezsugorodik, ezért a tortát majd fordítsuk meg. Ez így is történt, de nekem nagyon összezsugorodott az a fránya felső lap, legalább 1 cm- el kisebb lett, mint a többi, így elég amorf szeletkéim születtek, annyira elkeseredtem, hogy még megdíszíteni sem volt már kedvem. No, mindegy senki sem tökéletes, én sem, csak ezt nehéz bevallanom :)Különben is lehetett valami a levegőben. Kerestem a lekvárt és közben felborítottam egy étolajat és 1 liter olaj szétfolyt a konyha kövén, ezt meglátván ijedtemben eldobtam a kezemben lévő szezámmagot, aminek a tartalma egy az egyben landolt a kövezeten hömpölygő étolaj áradatban. Ja, előző nap nagy takarítottam. Így kezdtem a sütemény elkészítéséhez és az egész folyamatra rányomta a bélyegét, hogy minden kipotyogott a kezemből, majd befejezésül a megbontott tej kötött ki a mosogatóban.... Szóval a körülményekhez képest, örülök a végeredménynek.A receptet nagyjából betartottam, csak egy kis plusz narancs és rum érkezett hozzá.Az eredeti recept ITT olvasható.HozzávalókTészta60 dkg liszt
+ a nyújtáshoz30 dkg margarin1 dl tej (nálam 2 dl)2 dkg élesztő2 tojássárgája1 csipet só1 csipet szódabikarbóna1 citrom reszelt héja10 dkg cukorTöltelék40 dkg darált dió20 dkg cukor50 dkg sárgabaracklekvár2 narancs reszelt héja0,5 dl sötét rumTeteje20 dkg 56%-s étcsokoládé2 evőkanál étolajnarancshéjdióElkészítésAz élesztőt morzsoljuk el 1 dl langyos tejben és 1 kanál cukor segítségével futtassuk fel.A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjunk hozzá minden alapanyagot és a felfuttatott élesztőt. Az eredeti recept 1 dl. tejet ír, de nekem az nagyon kevésnek bizonyult, nekem bő 2 dl tejet kellett hozzáadnom és 1 kanál tejfölt, hogy kellemes tésztát kapjak.Alaposan gyúrjuk össze a tésztát és citrom vagy narancshéjat reszeljünk bele.Én 15 percet pihentettem a pulton mielőtt kiadagoltam.A diót daráljuk le
és keverjük el a cukorral.A lekvárt érdemes meglangyosítani, hogy könnyen kenhető legyen.Pihentetés után szedjük hat részre. A legegyszerűbb, ha lemérjük. Az én tésztám 1200 g. volt, így 6 db. 200 grammos gombócot készítettem.Egy 23 centis tortaforma alját béleljük ki zsírpapírral.Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra az első gombócot. A legegyszerűbb, ha egy másik tortaforma aljához mérjük a kinyújtott lapokat és azt körbevágva pont megfelelő méretű lapokat kapunk.Tegyük a forma aljára az első tésztát. Locsoljuk meg rummal, kenjük meg a lekvárral - egy lapos ecsettel a legegyszerűbb, szórjuk meg cukrozott dióval, reszeljünk rá narancshéjat, majd jöhet a következő tészta és így tovább...Az utolsó lapot nem kell megkenni semmivel sem, csak alaposan megszurkálni.160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 50 perc alatt szép pirosra sül.Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk fejtetőre, mert az alja lesz a teteje.Tegyük egy rácsra.Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét 2 evőkanál olajjal és ezzel öntsük le a tortát.Én pár szem dióval és narancshéjjal díszítettem és az oldalára kevés cukrozott diót tapasztottam.Köszönöm szépen a receptet :)Csak, mert szeretem...a gasztroblog