SZILVÁS MÁKOSGUBA TORTA KÉTFÉLE ÖNTETTEL

  • 2013.09.03.
  • 2

Az őrületbe kergetett Teller - cake a szuperebbnél szuperebb guba tortáival. Nem bírtam tovább, ezért elkészítettem a saját változatomat. Recepteket nem igazán olvasgattam, mentem a saját fejem után ( mint általában ). Jelentem, remekül sikerült és hatalmas sikert arattam vele. Sokan ettük és mindenki eltüntette az utolsó morzsáig. A kétféle öntet és a torta belsejébe került szilvás réteg a mennyekbe emelte ezt az egyszerű édességet.Nem sütöttem hozzá külön alapot, mert úgy gondoltam, hogy lesz elég tészta benne a kiflik miatt, jól tettem, tényleg nem hiányzott.

Hatalmas, magas szeletek lettek, a tortaforma karimáját sütőpapír segítségével magasítottam meg, hogy elférjen benne.
Hozzávalók10 db kifli1,5 liter tej az áztatáshoz30 dkg darált mák10 dkg cukorvaníliás cukor4 egész tojás1 kg szilva1 k.k. fahéj6 szegfűszeg1 dl vörösbor2 evőkanál nádcukor1 citrom leve és héja2 k.k. keményítő1 főzős vaníliás puding0,5 l. tej3-4 evőkanál cukor
1 k.k. vaníliakivonatElkészítésA kifliket vastagon karikázzuk.A tejet cukorral és vaníliás cukorral melegítsük össze és öntsük a kiflikarikákra.A mákot daráljuk össze cukorral.A szilvákat magozzuk ki, majd negyedeljük. Tegyük egy lábasba, ízesítsük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal, a citrom levével. Amikor levet engedett akkor öntsük fel a vörösborral.A keményítőt keverjük el 1 evőkanál hideg vízzel és adjuk a főzethez. Ez 1-2 perc, ne főzzük túl, mert még sütni is fogjuk!
Amikor besűrűsödött vegyük le és osszuk két részre, ugyanis ebből lesz az egyik öntet is.A szilva egyik felét turmixoljuk le, majd tegyük a tűzre és picike bor hozzáadásával ismét forraljuk össze, majd hűtsük.A pudingot készítsük el, kicsit hígabbra, mint a leírás és ízesítsük igazi vaníliával, majd hagyjuk ezt is lehűlni.Egy 26 vagy 28 centis tortaformát vajazzunk ki.Sütőpapírból vágjunk le egy 10 centi széles hosszú csíkot és ezt tapasszuk a forma oldalára.Kezdjük el lerakni
az áztatott kifliket, amiket gazdagon mákozzunk. Amikor 3-4 centi vastag a kifliréteg, akkor nyomkodjuk egyenletesre és kanalazzuk rá a fűszeres szilvát, majd újra jöhet a kifli és a mák.Magasabb lesz, mint a forma, de a papírból készült karima megoldja ezt a problémát.Addig pakoljuk, ameddig tart a kiflink.A tetejét alaposan szórjuk meg a cukrozott mákkal.4 tojást verjünk habosra vaníliás cukorral és ezt óvatosan csorgassuk a sütire. Én egy kanállal segítettem neki szétfolyni a kiflik közé.Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt süssük készre.Melegen nem lehet szépen szeletelni, de langyosan már igen. A lehűtött vanília és szilvaszószokkal meglocsolva tálaljuk.Csak, mert szeretem...a gasztroblog