FEHÉR SZARVASGOMBÁVAL MEGBOLONDÍTOTT CSIRKEMELL ÉS BURGONYAPÜRÉ

  • 2013.08.11.
  • 5

A gyerek megint kérte a szokásosat, hogy csirke sajtmártással és persze legyen krumplipüré is. Nincs ezzel a kajával semmi baj, mert tényleg nagyon finom főleg, ha van itthon többféle jófajta sajt. No, de nem volt csak Trappista. Lehet szépíteni a dolgokat, de
attól nem lesz jóízű a mártásunk, az már egyszer biztos. Én meg úgy vagyok vele, ha már főzök, akkor az legyen finom is.
Ekkor akadt meg a szemem egy apró dobozkán, ami isztriai fehér darált szarvasgombát rejtett magában. Nekem sem kellett több, máris égett a munka a kezem alatt.A képek kutyafuttában készültek, nem is foglalkoztam a tálalással, pedig megérdemelte volna ez a fenséges étel a pompázatos külsőt. Higgyétek el nekem ez a szolid, visszahúzódó megjelenés csak álca, egy félelmetes ízbombát rejt, ami hatalmasat durran ez első falatnál.Hozzávalók1 szép nagy filézett csirkemellCayenne borsszárított oregánósópici csiliszósz70 dkg burgonyatej a püréhez és a mártáshoz is1 evőkanál vaj3,5 kiskanál Tartufi bijeli mijeveni8 dkg trappista1 evőkanál lisztborssnidling és friss oregánó a tálaláshozElkészítésA mellet vágjuk szép vékony szeletekre. Sózzuk,borsozzuk, oregánózzuk, pici csiliszósszal locsoljuk meg, majd hirtelen süssük ki picike olíván.1 kanál vajat olvasszuk meg, majd 1 evőkanál liszttel keverjük el, készítsünk besamelmártás. Annyi tejjel öntsük fel, hogy kicsit folyós maradjon, hiszen a sajt majd besűrűsíti. Sóval, borssal, pici Cayenne borssal és egy leheletnyi szárított oregánóval ízesítsük, majd reszeljük bele a sajtot. Addig kevergessük, amíg elolvad benne a sajt. A legvégén adjunk hozzá 1 teáskanál szarvasgombát.A burgonyákat sós vízben főzzük puhára, törjük össze, vaj és tej felhasználásával készítsünk egy burgonyapürét. Amikor elkészült adjunk hozzá 1,5 teáskanál szarvasgombát.A kisült csirkéket tegyük vissza a serpenyőbe. Pár cl tejjel öntsük fel, így feljönnek a pörzsanyagok is az edény aljáról. Borítsuk rá az elkészült sajtmártást, hagyjuk egy percre összeforrni és ekkor tegyünk még hozzá 1 kanálka szarvasgombát.Óvatosan vegyítsük el és azonnal tálaljuk.
Friss snidling és oregánó jól illett hozzá.Óvatosan kell fűszerezni, hogy egyik íz se domináljon túlzottan
A csiliszósztól nem lesz csípős, csak sütés közben szépen karamellizálódik és nagyon jó ízt ad a húsnak.Csak, mert szeretem...a gasztroblog