KENYÉRLÁNGOS

  • 2013.06.19.
  • 7

A pizza után ez az egyik kedvenc maradékhasznosításom. Szerintem a lusta háziasszony ezzel tudja a legnagyobb elismerést kivívni. Tényleg akkor készül, amikor nincs kedvem paradicsomot főzni a pizzához és a hűtőben pedig sorakozik pár maradék.Persze élesztőm nem volt, csak szárított, de így is tökéletesen sikerült. Csodás, hogy egy ilyen egyszerű valamivel, mennyi elismerést bezsebel az ember. 2 közepes tepsire volt elegendő a tészta és igen csak rekord idő alatt elfogyott. Kérdések a következők voltak - Van még??? Mikor sütsz megint?? Holnap is ehetünk ilyen finomat.....???Szerintem ezek a kérdések magukért beszélnek :)Hozzávalók50 dkg liszt3 dl víz1/2 dl olíva1 evőkanál só1 cs. szárított élesztő1 nagy pohár tejföl4 gerezd fokhagyma1 cs. kockázott baconpár szem gomba1 szál kolbász1-2 paradicsom2 nagy fej lila hagymareszelt sajtsó, borssnidling a díszítésheztálaláshoz csiliszósz és fokhagymás tejfölElkészítésA lisztet a vízzel, olívával sóval és a szárított élesztővel dagasszuk össze. Hagyjuk fél órát kelni, majd gyurjuk át és vegyük ketté.
Én 2 közepes tepsiben sütöttem meg.
A tésztából készítsünk 2 tepsi nagyságú lapot és pár percig süssük elő.A tejfölt keverjük ki a sóval, borssal és sok reszelt fokhagymával és ezzel kenjük meg az elősütött tésztát.A gombát szeleteljük fel.A kockázott bacont kissé pirítsuk le és ezzel szórjuk meg a tejfölös tésztát.A szeletelt gombát én megfonnyasztottam kissé a bacon zsírján, amire szórtam kevés borsot és petrezselymet és ezt is a tésztára tettem.A kolbászt karikázzuk és pakoljuk ezt is a gombára.A hagymát felkarikáztam és jól megszórtam vele a lángost, paradicsomkarikákkal díszítettem, majd vastagon beborítottam sajttal.Forró 240 fokos sütőben ropogósra sütöttem.Fokhagymás tejföllel és csiliszósszal tálaltam.Természetesen a feltéteket mindenki kedvére variálhatja. Az elősütés sem olyan fontos, de nekem az a tapasztalatom, hogy így jó ropogós lesz a tészta és biztos, hogy jól átsül.A képeket naplementekor készítettem és érdekes volt az ég, ezt is megmutatom nektek.Csak, mert szeretem...a gasztroblog