SOMLÓI GALUSKA

  • 2013.05.21.
  • 4

Végre, végre megint itt vagyok!!!Annyira összevissza jelentkezem, de zűrös az életem. Sokszor még főzni sincs időm, az írásról már nem is beszélve. Ritkán jövök, viszont annál lelkesebben :) Remélem, hogy
olvastok még!Most egy nagyon egyszerű, mindenki által kedvelt és ismert édességet hozok a somlóit. Természetesen kicsit megvariálva, és leegyszerűsítve - írhatnám Jankásítva. A képeket most naplementében készítettem, ami a kaja színeinek annyira nem tett jót, de egy kis hangulatot hoz.Hozzávalók1 db 4 tojásos piskóta1 db 4 tojásos kakaós piskóta2 cs. főzős vaníliás puding8 dl tejcukor1 kk. vaníliakivonat2 tábla étcsoki1 dl rum v. rumaroma2 narancs reszelt héja2 dl tejszín1 dl narancsszirup1 ek. étolaj1 marék mazsola20 dkg durvára vágott diótejszínhab (sok)
ElkészítésA piskótákat süssük meg, mindenki a szokásos módon, ha nincs időnk sütögetni, akkor vegyünk készen. Szerintem az is megfelel ennek a sütinek az elkészítéséhez, mivel felszabdaljuk és beáztatjuk. Én sütöttem a tésztát, de legközelebb leegyszerűsítem a bolti változatra.A langyosra
hűlt piskótákat vágjuk fel 1,5 cm nagyságú kockákra.A vaníliapudingot bő tejjel, cukorral főzzük folyósra és kevés vaníliakivonattal vagy vaníliarúddal még ízesítsük.Az étcsokit olvasszuk fel 1 evőkanál olajjal fényezzük és langyos tejszínnel és rummal öntsük fel, hogy egy közepes sűrűségű öntetet kapjunk.Vízből cukorból 1 narancs reszelt héjából és rumból készítsünk szirupot.A diót pirítsuk meg egy serpenyőben és aprítsuk durvára egy éles késsel.A felkockázott piskótából öntsünk egy tepsire egy sort. Alaposan öntözzük meg a sziruppal. Szórjuk meg mazsolával és vastagon fedjük be a pudinggal. Megint rétegezzünk rá egy sor piskótát, amit szintén sziruppal beitatunk, mazsolázunk és vaníliával befedünk...ezt addig ismételjük, amíg tart a piskótánk. Szórjunk rá kevés diót és pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.Tálaláskor fagylaltos kanállal
gombócóljuk. A gombócok tetejére tejszínhabot halmozunk, gazdagon megöntözzük a rumos csokival és a pirított dióval. Én egy kevés narancsszirupot is locsoltam rá, de ez elhagyható, az ízeket pedig reszelt narancshéjjal fokozzuk.
Csak, mert szeretem...a gasztroblog