VARGÁNYÁS SZARVASPÖRKÖLT BURGONYAFÁNKKAL

  • 2013.04.07.
  • 1

Kaptam ajándékba egy hatalmas szarvascomb darabot. Közkívánatra pörkölt készült belőle. Annyira puha, omlós volt a hús és persze ízletes, hogy mindenki megnyalta mind a tíz
úját
utána.Sokan voltunk rá, ezért nem akartam túlbonyolítani a dolgot, inkább biztosra mentem a fűszerezésnél.Hozzávalókpörkölt2 kg szarvascomb4 vöröshagyma1 marék szárított vargánya4-5 gerezd fokhagyma2 evőkanál áfonyalekvár2 szál friss rozmaring3 babérlevélkevés csilisó, borskevés köménymajoránnapár szem borókabogyóvíz1/2 dl olaj vagy zsiradékburgonyafánk1/2 kg főtt burgonya2 dkg élesztő1,5dl tej1 kk cukor30 dkg liszt1 tojássóolaj a sütéshezElkészítésA húst 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. Rátesszük a húst és minden oldalról átpirítjuk.
Szórunk rá kevés paprikát, babérlevelet és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk és lefedjük. Amikor kezd puhulni, a vargányát és a fűszereket
a húshoz adjuk. Sózzuk és a lekvárból is keverünk hozzá. Puhára főzzük- nekem l,5
óra volt és a levét hagyjuk kicsit besűrűsödni. Jót tesz neki a vörösbor, de nálam sajnos kimaradt. Kóstoljuk meg, ha kell még sózzuk.A burgonyát héjában főzzük puhára.Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben.A megfőtt, tisztított burgonyát törjük át, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és üssük bele a tojást. A lisztet apránként keverjük hozzá. Mindig változó, hogy mennyit vesz fel a burgonya. 1 evőkanál sóval ízesítsük. Lazán gyúrjuk át és 20 percet hagyjuk kelni.A megkelt tésztát olajba mártott kanállal szaggassuk ki és közepes hőfokú bő olajban süssük aranybarnára.Lehet korongokat is szaggatni belőle, vagy habzsákból kinyomni a fánkokat.Nagyon finom a pörköltbe tunkolgatni.Savanyúsággal tálaljuk.Jó étvágyat:)Ja, és imádok szakadó esőben kaját fényképezni:)Csak, mert szeretem...a gasztroblog