ÚJRA SEGÍT A SÜTI! ALMÁS-FAHÉJAS KUGLÓF SÓS KARAMELL ÖNTETTEL

  • 2015.09.21.
  • 0

Nem marad el úgy év, hogy ne lenne újra Segítsüti! Idén szeptember 21.-én, hétfőn kezdődik a licitálás és csütörtökön 16 órakor ér véget.Ezúttal a befolyt összeg a Mosoly Alapítványt gyarapítja. Az Alapítvány mese-, és művészetterápiával enyhíti, kezeli a gyerekek testi betegségeivel járó pszichés problémáit.Akinek van gyereke, tudja hogy egy hirtelen jött gyerekbetegség, különösen akkor ha súlyos megdönti a családok stabilitását. Nem csak lelkileg, de anyagilag is óriási terhet rak azokra, akiket súlyt. Így nem volt kérdés számomra, hogy idén is szívesen csatlakozom a Segítsütihez! Ráadásul eddig kétszer sütöttem a Segítsütin és mindkét nyertesemmel való találkozásra nagyon szívesen emlékszem vissza, hiszen olyan érdekes emberek voltak, akikkel nagyon szívesen bármikor újra meginnék egy kávét :-)
Aki nem követte tavaly, vagy azelőtt, esetleg még soha nem hallott róla, itt elolvashatjátok mi is a Segítsüti.Aki pedig segíteni szeretne, itt tudja megnézni kik vesznek részt idén.Az én sütimet a beköszöntött ősz ihlette a maga gyönyörű fényeivel és ízeivel. Ezért idén egy végtelenül finom, mutatós, leheletkönnyű kuglófot sütöttem, amit a reszelt alma puhává, a mézeskalács fűszer ősziessé a karamell pedig tökéletessé varázsol.Mivel külföldön élek a sütim átadása a szerencsés nyertesnek Karácsony környékén, elsősorban Budapesten és környékén kivitelezhető. De szóba jöhet Miskolc és környéke is. A süti nem postázható!!!Hozzávalók:15 dkg puha vaj13 dkg lágy barna cukor (vagy 10 dkg xilit)3 db közepes tojás15 dkg sima liszt (de lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt is)3 dkg darált mandula vagy dió2 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 púpos tk sütőpor1 tk szódabikarbóna
1 csipet só3 db kisebb alma durvára lereszelve10 dkg natúr joghurta karamellhez: 20 dkg kristálycukor50 ml víz2 evőkanál sótlan vaj2-3 evőkanál tejszínínyenceknek 1 nagy csipet durva szemű só (pl Maldon-só)A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kuglófformát (szilikont is) vajjal vékonyan kikenjük, fém forma esetén liszttel is meghintjük kicsit.A vajat a cukorral robotgép táljában habosra keverjük. Amikor már habos és világos egyesével hozzáadjuk a tojásokat.Közben a lisztet a mandulával, fűszerkeverékkel, sütőporral, sóval, szódabikarbónával egy kisebb tálban összekeverjük.
Az almát meghámozzuk, majd durva reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a vajas masszához. Ezután kanalanként óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül a joghurtot. Vigyázat, ne keverjük túl, különben gumiszerű és kemény lesz a tészta.A masszát beleöntjük a formába majd az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kivétel előtt tűpróbűval ellenőrizzük átsült-e a tészta.
Ezután hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd óvatosan tortatálra borítjuk.A karamell elkészítéséhez a cukrot a vízzel együtt egy kisebb lábasba tesszük majd közepes lángon felmelegítjük. Nem szabad megkeverni, különben a cukor kikristályosodik és nem lesz belőle karamell! Kb 8-10 perc alatt a cukor aranybarna színűre változik. Ha csak egy-két helyen pirul először próbáljuk forgatni az edényt úgy, hogy ott is érje a láng ahol még nem barnult meg. Amikor szép borostyánszínű lesz a cukor húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá óvatosan a vajat, vigyázva mert felhabzik és megégetheti a kezünket. Majd óvatosan keverjük hozzá a tejszínt is, végül a csipet sót.Tálalás előtt öntsük a karamellt a kuglóf tetejére.
(vagy csak egy részét, a maradékot kínáljuk mellé.)