KARÁCSONYI MÁKOS CITROMOS PANETTONE

  • 2014.11.29.
  • 7

Idén valahogy a Karácsonyi készülődés nálunk hamar megkezdődött. Valószínűleg azért, mert pont egy éve ilyenkor költöztünk így a Karácsony dobozok, pakolás és takarítás között talált ránk, idén viszont szerettem volna időben ráhangolódni, hogy az utolsó simítások már nyugalmasak legyenek.
Így készült el időben ez a panettone is, ami egy hagyományos olasz karácsonyi desszert. Kelt tésztából készül, magas, teteje kupola formájú,
aszalt gyümölcsökben gazdag. Nem éppen last minute édesség, így ha valaki valóban ezt szeretné megsütni idén, legalább 2-3 nappal előtte érdemes hozzálátni. A gondos tervezés viszont megéri, mert finom, laza tésztájú, karácsonyi fűszeres kalácsot varázsolhat az ünnepi asztalra.
És nézzétek csak milyen nagy segítségem volt ezúttal (is) :-)
Hozzávalók egy 18 cm-es kerek tortaformához:500 gr sima liszt100-150
gr kristálycukornagy csipet só7 gr (1 kis zacskó) porélesztő vagy 5 dkg friss élesztő150 ml
tej5 tojás (plusz a tetejére a kenéshez)1 kezeletlen héjú citrom250 gr puha vaj35 gr egész mák150 gr mazsola100 gr aszalt vörösáfonyakb 100 ml limoncello vagy Cointreau az áztatáshozElőző este a mazsolát és az áfonyát tegyük egy fedeles műanyag tálba és öntsük rá a limoncellot. Hagyjuk egész éjszaka állni.Másnap a lisztet, cukrot, tojásokat, a citrom reszelt héját és levét, és a mákot tegyük robotgép táljába. A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk meleg helyen felfutni.
Öntsük hozzá a lisztes keverékhez a felfutott élesztőt, majd adjuk hozzá a puha vajat.
Dagasztókar segítségével dolgozzuk sima tésztává, majd fakanál segítségével keverjük bele óvatosan a leszűrt, lecsöpögtetett mazsolát és áfonyát. Nagyon puha, nem hagyományos állagú kelt tésztát kapunk a sok vajnak köszönhetően, de ez ne riasszon el senkit. A tésztát tegyük lisztezett tálba, fedjük le és egy egész ájszakán át tartsuk hideg helyen (vagy legalább 8 órán át).Másnap a tésztá borítsuk ki lisztezett deszkára párszor gyúrjuk át, hogy sok levegő jusson bele. Közben készítsük elő a tortaformát: az alját vajazzuk ki, az oldalát béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a peremén túllógjon jóval így szép magas panettonet fogunk sütni. Tegyük
a tésztát a formába, majd meleg helyen hagyjuk újra kelni legalább 2 órán keresztül.A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Sütés előtt a tészta tetejét kenjük be kevés tejjel felvert tojássárgájával egy ecset segítségével. Süssük kb 45-55 percig, illetve tűpróbáig.Hagyuk hűlni a formában, majd amikor már langyos óvatosan hámozzuk le róla a karikát. Helyezzük rácsra és azon hagyjuk tökéletesen kihűlni.