NYERS VEGÁN CSOKIFUDGE

  • 2014.10.20.
  • 5

Reform édesség következik: az előző posztban már beszámoltam arról, hogy finomított liszt és cukormegvonáson vagyunk. Persze bevásárlások során mindig veszek le a polcról egy tucat Nakd édességet ami sem cukrot sem édesítőt nem tartalmaz, és csupa természetes anyagból készül. És hiába van mindenféle ízben, egy kicsit unalmasak lettek. De így a sokadik hét után már tényleg vágytam kis csokis nyalánkságra. És
mivel ebben az édességben aztán tényleg nincs sem cukor, sem tej, sem liszt, kitűnő választás lett. Nagyon tömény, így egy kocka bőven elég belőle, de ami a legjobb, hogy a fiaim is imádták.És jöjjön a recept előtt néhány megjegyzésem:ha átolvassátok a hozzávalókat azonnal látszik, hogy egy kisebb vagyonba kerül. Valóban, nem kevés pénz, sokkal olcsóbb egy kis cukrot belekeverni, mint egy doboz juharszirupot. Ez biztos. De mint minden egészéges étel, vagy egészségesebb alapanyag annak bizony megvan az ára. És eljutottam arra a pontra, hogy inkább eszem ritkábban (kb egy héten egyszer max kétszer) ilyen édességet, mint minden nap valami olyat, ami semmi más mint felesleges kalóriabevitel. Egyébként ehhez hozzátartozik az is, hogy nálunk nem fogy egyáltalán egy krémes süti sem, sokkal inkább teasütemények, piték, gyümölcsösek.a fudge csak hűtőben tartható! Csak akkor vegyétek ki amikor fogyasztjátok, mert nagyon hamar megolvad.
csak akkor fogjatok hozzá, ha van egy klassz, erős motorú késes robotgépetek. Nekem majdnem sikerült az enyémet leégetnem ( füstölt a motor, azt hittem menthetetlen, de nem). Mind a kesudió, mind a datolya aprítása igencsak nehéz feladat, még egy késes robot csodának is.az összetevők sok helyen kb vagy intervallumban adtam meg. Ennek az az oka, hogy pl a csokimáznál valaki jobban szereti az édesebb ízvilágot, az nyugodtan használjon több juharszirupt. Ami az alapot illeti, ott pedig sok függ attól, hogy mennyire száraz a datolya. Ha nagyon száraz lehet szükséges lesz 80 ml juharszirup, ha kevésbé akkor 50 ml is elég.
Hozzávalók:kb 20 dkg kesudió (natúr)10-15 dkg kókusz chips vagy cukrozatlan kókuszreszelék (attól függően mennyire szeretjük a kókusz ízét)kb 10 db datolya (magozott)6 dkg cukrozatlan kakaópor ( esetleg használhatunk nyers kakaóport)50-80 ml juharszirup1 csipet sóa csokimázhoz:6 dkg kókusz zsír5 dkg cukrozatlan kakaópor1 csipet sókb 50 ml juharszirupElőször a fudge alapját készítem el. A kesudiót késes robotgépbe teszem és finomra őrölöm. Nem árt óvatosnak lenni, különben a kesudió zsírtartlam kicsapódik és kesudió vaj lesz belőle.Hozzáadom a kókusz chipset vagy reszeléket és ezzel is tovább aprítom.
Ezután a datyolákat adom hozzá, majd hozzászitálom a kakóport. Ezzel is tovább keverem, majd jöhet a juharszirup és a só.Amikor az egész összeáll egy sűrű, ragacsos masszát kapok. Előveszek egy hosszúkás kb 12 X 20
cm-es edényt vagy műanyag tálat és kibélelem sütőpapírral.A masszát belesimítom. A tetejét nehéz simára elkenni így én nedves kézzel simítottam le az egészet.A csokimáz elkészítése a legegyszerűbb (ekkorra az én turmixgépem füstölt így kézzel kevertem ki, de nyugodtan készülhet a késes robotgépbn ez is). A kókusz zsírhoz hozzáaszitálom a kakaóport. Simára keverem. Ezután adom hozzá a juharszirupot és a sót. Addig keverem amíg az egész sima, sötét csokimáz lesz. Ezt rásimítom az alapra és kb egy órára alaposan behűtöm.
A hűtőből kivéve a sütőpapírt lehúzom az aljáról, és éles késsel apró kockákra vágom.
Ízlés szerint szórhatunk kakóport vagy kókuszchipset a tetejére.