CSERESZNYÉS COBBLER

  • 2013.07.03.
  • 2

A cobbler-ről ma már nehezen lehet megmondani honnan is ered. Egyesek állítják, hogy amerikai míg ha a briteket kérdezik, ők is a sajátjuknak vallják. Nem is feladatom, hogy igazságot tegyek (nagy szerencse mert bajban lennék, hiszen mindkét ország közel áll a szívemhez, fantasztikus, élhető, megvannak
a maga szépségei és természeti csodái, nemzeti ételei, és sokszínűsége stb-stb).
Egy biztos: mindig gyümölcsös alappal készül, és a tetejére egy ragacsos tésztamassza kerül, ami sülés közben aranybarna és ropogós lesz. Érdemes más gyümölccsel is kipróbálni, de mindig lédús gyümölcsöt válaaszunk.Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű piteformához (kapcsos forma nem jó, mert kifolyik!!!):cc 400 gr cseresznye maggal mérve100 gr lágy barna cukor2 ek kukorica liszt1 kezeletlen citrom héjaa tetejére:1 tojás50 gr hideg vaj plusz egy kevés a forma kikenéséhez100 ml tej50 ml tejszín1 ek vanília kivonat300 gr sima liszt60 gr kristálycukor2 tk sütőporfél teáskanál sóA sütőt előmelegítem 180 fokra. A cseresznyét megmosom, leszárazom, és egy szűrőbe teszem, hagyom lecsepegni. Kimagozom, majd egy tálba teszem. Hozzáadom a barna cukrot, kukorica lisztet, reszelt citromhéjat és egy kanállal jól összekeverem.
A formát kivajazom. Beleöntöm a cseresznyés keveréket szépen elrendezem a forma alján, és 5-8 percig sütöm.
Közben elkészítem a tésztát: a lisztet, sót, cukrot, sütőport egy nagy tálba teszem. Egy kisebb tálban összekeverem a tejet, tejszínt, tojást és vaníliát. A hideg vajat felkockázom és a lisztes keverékhez adom. Addig keverem, amíg morzsalékos lesz. (általában géppel szoktam, de kézzel is lehet.) Ezután hozzáadom a tejes keveréket alaposan összekeverem, de ha eddig kézzel dolgoztam itt elkel egy kanál segítsége. A tészta ugyanis a nokedlihez hasonló, sűrű és ragacsos massza.
A megsült cseresznyét kiveszem a sütőből. A tésztát két kanál segítségével a gyümölcs tetejére szaggatom, kis halmokban.30-40 perc alatt aranybarnára sütöm.
Melegen porcukorral meghintve vagy vaníliafagyival tálalom.