TAVASZI SPÁRGASALÁTA

  • 2013.05.15.
  • 3

Mostanában elég sűrűre szabott minden egyes napom. Nem szeretnék panaszkodni, inkább csak mentegetőzöm miért nem írok több sort erről a gyönyörűségről. De most csak annyit mondanék, hogy mióta a zöld spárga szezonját éljük kétnaponta ez készül nálunk, mivel gyors, laktató és finom. Mert a legjobb ami történhet a spárgával, az szerintem ez.Hozzávalók 3-4 személyre:25-30 dkg zöld spárga4 db keményre főtt tojáskét nagy marék bébi spenót levél2 db ciabatta (vagy 4 db toast kenyér)8-10 db koktél paradicsompár szál újhagyma, vagy negyed póréhagymakevés olívaolajsóaz öntethez:4 evőkanál olívaolaj3 evőkanál balzsamecetegy csepp méz1 evőkanál fehérborecetsóA ciabattát vagy kenyeret felkockázom, 180 fokos sütőben aranybarnára pirítom.A spenótot megmosom, lecsöpögtetem, a felesleges vizet leszárogatom.Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítek. Közben a spárgát megtisztítom: az alsó fás részét levágom és eldobom, ha vastag a héja vékonyan meghámozom, majd kb 4 cm-es darabokra aprítom. A serpenyőbe beleteszek kevés olajat, hozzáadom a spárga darabokat, sózom és pár perc alatt átmelegítem. Időnként átkeverem, majd félretszem.Egy salátástálat előveszek, belehalmozom a spenótot, rá a félbe vágott paradicsomokat, a karikára vágott újhagymát, a megpirított kenyérkockákat, a spárgát és kézzel átkeverem. A főtt tojásokat megtisztítom, negyedekbe vágom, és a saláta tetejére halmozom.
Elkészítem az öntetet: az összes hozzávalót vagy fedeles kis üvegben, vagy csőrös pohárban homogénre keverem. Csak tálalás előtt adom a salátához. (valahogy így :-)