REBARBARA RÉTES

  • 2013.04.23.
  • 0

Már csak félve merem leírni, de még mindig rebarbara van nálam terítéken.... olyan rövid a szezonja, ki kell használni minden egyes percét!
A rétes egyébként is nagy kedvencem, ez a rebarabarás pedig az összes eddig ismert közül a legjobban ízlett. Tegyetek Ti is vele egy próbát! A kedvemért.....Hozzávalók:27 dkg rétes lap (Kb 6 lap)2 szár friss, piros rebarbara8 dkg olvasztott vaj2 evőkanál sima liszt4 evőkanál kristálycukor1 teáskanál vanília paszta, vagy 1 vaníliarúd kikapart belsejeElőmelegítem a sütőt 180 C-ra. Egy tepsit vékonyan kikenek vajjal.
A rebarbara szárakat kb 2 cm hosszú darabokra vágom. Egy tálba teszem és a vaníliával, liszttel, cukorral összekeverem, majd félreteszem.
A réteslapokat kicsomagolom. Mindig csak eggyel dolgozom, a maradékot nedves konyharuhába csavarom, hogy ne száradjon ki. Az első lapot kiterítem, egy ecset segítségével megkenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a következő lapot. Ismét megkenem, és addig folytatom, amíg a lapok el nem fogynak. Az utolsót nem vajazom, erre kerül a töltelék.
A rebarbarás tölteléket egyenletesen szétterítem, a széleket kb 1 cm-re szabadon hagyom. A két rövidebb végét vissza is hajtom, így nem fog kifolyni.
A hosszabbik vége felől feltekerem, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön.
A tetejét megkenem a maradék olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszrkálom egy villával, hogy a gőz sütés közben eltávozzon.
15-20 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütöm.
Langyosra hűlve meghintem porcukorral és önmagában, vagy vanília fagyival tálalom.

Címkék

Desszert Rebarbara