Kókuszos-mascarponés torta

  • 2011.09.19.
  • 0

A recept Delia Smith-től származik, aki nálunk itthon kevésbé ismert, mint kollégái (Nighella, Jamie, Gordon…). Delia-t a mi Lajos Marinkhoz hasonlítanám, a hagyományosabb konyhájáról ismert. Különösebben nem kedvelem a könyvét és a recepjeit, néha kissé túlbonyolítja az ételek leírását, de ez a kókuszos torta olyan gusztán nézett ki „How to cook” című könyvében, hogy muszáj volt kipróbálnom, lévén hogy imádom a kókuszt. Jelentem, ezennel Delia-nak köszönhetően el is vesztettem a szüzességem, már ami a friss kókuszt illeti, ugyanis eddig csak és kizárólag szárított kókuszreszeléket használtam, ennek a receptnek meg a fő jelszava a frissesség – friss kókusz, friss tojás…És akkor következzen a recept: A piskótához: 3 tojás, 17,5 dkg liszt, 17,5 deka cukor (nálam barnacukor), 17,5 deka szobahőmérsékletű vaj, 2 teáskanál sütőpor, 7,5 deka finomra reszelt friss kókusz, 1 teáskanál vaníliapaszta/esszencia. A krémhez: 25 deka mascarpone, 25 deka kefír, 3 evőkanál cukor, 6 deka finomra reszelt friss kókusz, 1 teáskanál vaníliapaszta + a tetejére 6 deka durvára reszelt kókusz. (összesen 2 db kókuszra lesz szükség a tortához) 1.A műveletet a kókusszal kezdjük. Én a kókusz felbontását elég barbár módon követtem el, egyszerűen csak kimentem a kertbe, a betonhoz csaptam a kókuszokat, amelyek ettől kettétörtek. Ezután lepattintom a kókusz kemény héját, majd a vékony barnás héját krumplihámozóval, vagy késsel leszenvedtem. Nagyjából a kétharmadát finomra reszelem négyoldalú reszelőn, a többit pedig a durvábbik felén. 2. A piskótához a kókuszreszelék kivételével mindent egy nagy tálba teszek, és robotgéppel homogén masszává állítom (ha túl sűrűnek találjuk, egy-két evőkanál tej hozzáadásával hígíthatunk rajta). A tésztát 2 db 20 centis formában elosztom, majd 170 fokos sütőben 30-35 percig sütöm. Miközben a tészta sül, összeállítom a krémet, azaz egyszerűen csak összekeverem a hozzávalókat. Ha a piskótatésztánk kész, kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. 3. Ezután mindkét piskótát éles késsel kettévágom horizontálisan. Az első lapot lerakom, megkenem a mascarponés krémmel, rárakom a következő piskótalapot, és így tovább. A legutolsó laponál az oldalát is megkenem a masszával, és jöhet rá a durvára vágott kókuszreszelék.Megjegyzés: Nekem nem volt 2 db 20 centis formám, az egyik 24 volt, a másik kisebb, és sajnos fel se jöttek olyan szépen a piskóták, hogy ketté tudtam volna vágni őket, ezért a két piskótalap közé, és bevonatként raktam a krémet, természetesen így is isteni lett.