Madre kovász készítés

  • 2017.12.13.
  • 4

Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő sok olyan problémát okozott nálam, ami miatt gyomor problémáim adódtak, és ennél nagyobb motiváció szerintem nincs is.Most, hogy már elkészítettem a Levito-Madre kovászomat, a Vadkovász suli leírása alapján, és igazán nagyszerűen sikerült, összefoglalom mit és hogyan csináltam.Az összefoglaló a facebookon megjelentek alapján lett itt egy oldalra összeszedve, hogy ne kelljen lapozgatni az elkészítés után, hanem egymás alatt megtalálhassátok annak a leírását.Mindenek előtt egy kis magyarázat.A Levito Madre egy olasz fajta kovász, vagyis magyarul anyakovász.Nagyobb tűrőképességű, mint a hagyományos kovász. Mint tudjuk, a kovászt életben kell tartani, etetni, akkor is, ha nem fogunk belőle használni.Az anyakovász - ezzel szemben bírja az éhezést, bírja még a fagyasztóban való tárolást is. Legalább is mások leírásának tanulmányozásaiból ezt a következtetést vontam le. Majd elválik.Ami szükséges hozzá, mint már a két nappal korábbi posztban írtam, 20 dkg liszt, 10 dkg víz, 2 dkg méz, és a lekenéséhez olíva olaj, (persze megteszi más hidegen sajtolt olaj is, aminek semleges az íze, és az illata.)Használható kenyérhez, péksüteményekhez, épp úgy mint a hagyományos kovászunk.A legnagyobb probléma talán az, hogy 25 napig tart elkészíteni, igaz, hogy csak pár perc naponta. Sőt nem is naponta, mert van olyan, hogy napokig rá sem kell nézni
:)Sokat olvasok a anyakovászról. Annak készítéséről, felhasználásáról, próbálkozások és profi felhasználások tömkelegével van tele a média.Úgy gondoltam, hamarosan itt a karácsony, és érdemes lenne kovásszal készült finomságok készítésével szebbé tenni az ünnepet.A anyakovásznak egyetlen baja van. 25 nap kell az elkészítéséhez.Tehát legjobb esetben is december közepére lesz kész.Kezdődjön a móka!
:)Fogjunk egy befőttes üveget, aminek van teteje, de akár egy kistányérral is letakarhatjuk. A lényeg, hogy steril legyen az üvegünk.20 dkg sima lisztet átszitálunk és adunk hozzá 10 dkg langyos vizet, valamint 2 dkg házi mézet. Szerintem fontos, hogy ne kínai vacak kerüljön bele, hiszen kicsiny hazánk bővelkedik finom egészséges házi mézekkel. Én egy Alföld közepéről Kisújszállásról származó vegyes virágmézet használtam.Alaposan meggyúrjuk, ne ijedjünk meg, ha a kezünkhöz ragad. Egy kis lisztezett munkalapon alaposan összegyúrjuk, majd hidegen sajtolt olajjal, ez lehet napraforgó, vagy olíva olaj is, körbekenjük, belecsúsztatjuk az üvegbe, egy kereszt alakú bevágást készítünk rajta. Ezt tehetjük késsel, vagy ollóval, majd lazán befedjük.Két napig rá sem nézünk. Folytatása következik!!!!!
:)
:)
:)Az első nap az alapanyagokból egy jól meggyúrt tésztát készítettünk, amit egy tisztára mosott üvegbe tettünk, és gyengén lezártuk a tetejét.Ma pedig kiveszünk az üvegből 10 dkg kovászpalántát, A többit felhasználhatjuk valamilyen tészta készítéshez, vagy rosszabb esetben kidobjuk. Adunk hozzá 10 dkg lisztet, 5 cl langyos vizet, ezekkel alaposan kidolgozzuk, és olajjal megkenve visszatesszük a tisztára mosott üvegbe. Kereszt irányba bevágjuk, és gyengén rácsavarjuk a tetőt. Meleg 23 fokos helyen tartjuk tovább.Igyekezzünk melegen tartani. Ha a lakásban nem tudjuk olyan helyen tartani, akkor forraljunk a mikróban vizet. Gőz és meleg fog képződni. Tegyétek bele az üveget, és hagyjátok benne. Napjában többször ismételjétek, hogy a kellő hőmérsékleten minél több időt tudjon a kovászpalánta eltölteni.Most nincs más dolgunk, csak két napig akár rá se nézzünk.
:)holnapután ismét találkozunk. Folytatása következik......1. kép Így néz ki az üvegben a második napon2. kép Ilyen amikor lecsavartam a tetőt. Látszik, hogy szépen beindult az erjedés