Angol fügés pogácsa

  • 2015.07.21.
  • 9

A füge az egyik legmegosztóbb gyümölcs. Vagy szeretjük, vagy nem, de közömbös senki nem lesz, aki megkóstolja.Mi nagyon szeretjük, és sokféle képpen készítjük.
Az egyik legegyszerűbb elkészítése az angol pogácsa, ami nagyon távol áll a mi pogácsánktól, hiszen amikor összeállítják a viszonylag kezelhetetlen tésztát, kerekre nyomkodják, és általában 8 cikkre vágják, majd elég meleg sütőben sütik.
De nagy szerencse azért, hogy annak idején rátaláltam erre a receptre, mert bármilyen gyümölccsel, és itt most komolyan mondom, hogy mindegy milyen, mert jó hozzá a friss és az aszalt gyümölcs is, sőt az alaposan lecsepegtetett befőtt is.Az elkészítése pedig mint ahogy már megszokhattátok tőlem, ez is egyszerű és gyors.Hozzávalók:1 csésze = 250 ml2 csésze liszt1/3 csésze cukor1 csomag sütőpor1/4 teáskanál szódabikarbóna1/2 teáskanál só12 dkg hideg vaj1 csésze kockára vágott füge, vagy bármilyen más gyümölcs1 dl tejföl1 tojásA sütőt előmelegítjük 200 fokosra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, és a vajat villával eldolgozzuk benne, hogy morzsa szerű legyen. Ekkor lazán átforgatjuk benne a fügét.A tejfölt egy egész tojással összekeverünk és a lisztes keverékhez adjuk.
Először villával, vagy egy keverővel összekeverjük, majd kézzel cipót formálunk belőle.Lisztezett felületre tesszük, és 2 cm vastagra ellapogatjuk, megszórjuk egy kanál kristálycukorral, majd nyolc cikkre vágjuk. Áttesszük a tepsibe, és 200 fokos sütőbe 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk kihűlni, magában vagy sűrű joghurttal, esetleg tejföllel kínáljuk.Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!