Málnahab

  • 2015.06.23.
  • 2

Gyakran nyúlok vissza gyermekkoromhoz, hiszen számomra felejthetetlen élmények történtek velünk. Szabadok voltunk, féktelenek, mindenben kanalak, de mégis egészen másak mint a mostani gyerekek. Persze a szülők, és nagyszülők is sokkal türelmesebbek voltak, hiszen a munkájuk mellett volt idejük kertet művelni, és a gyerekekkel játszani is. Sokat főztem nagymamámmal, ő tanított főzni. Neki köszönhetem, hogy szeretek, sürgölődni a konyhában.Ilyenkor júniusban rengeteg gyümölcs érik, ilyenkor a legzamatosabbak.
Nagymamám gyakran készített málnahabot. Mi gyerekek pillanatok alatt el tudtuk tüntetni, hiszen nagyon finom gyümölcsös édesség volt.Sokszor csak azért készült ilyesmi, mert nem tudta mit is csináljon hirtelen a sok tojásfehérjével, ami megmaradt, ha kalácsot sütött, vagy más finomságot, amihez csak a tojássárgáját kellett használni.Hűtőnk volt, de annak csak egy jégkocka tartónyi mélyhűtő része, tehát sokáig nem lehetett gyűjtögetni a fehérjét.Hozzávalók:4 tojásfehérje20 dkg málna4 kanál porcukor1 fél citrom reszelt héjaA tojásfehérjéket a fele porcukorral félig habbá verjük. Akkor jó ha a cukor szépen felolvad, majd hozzá adjuk a többi porcukrot, és keményre verjük. Ekkor bele tesszük a málnát, és a citromhéjat, és addig verjük, amíg a málna szét nem törik, és kemény nem lesz a hab.
Ekkor poharakba tesszük, és pár órára lehűtjük, persze, csak ha el nem fogy közben. Ha tartalmasabbá akarjuk tenni, adjunk hozzá 1-2 dl felvert tejszínt.Málna szemekkel vagy reszelt csokival kínáljuk.