Karamelltorta grillázzsal
- 2019.12.22.
- 8
Elronthatatlanul egyszerű torta, de a karamell kedvelőinek biztos, hogy az egyik kedvence lesz :-)Hozzávalók 24 cm-es tortáhozA tésztához30 dkg liszt15 dkg porcukor3 dkg kakaóporcsipet só10 g szódabikarbóna5 dkg vaj1 tojástej (amennyit felvesz)A krémhez20 dkg cukor6 dl tej8 dkg étkezési keményítő1 evőkanál vaníliakivonat25 dkg vaj5 dkg porcukorA grillázshoz10 dkg cukor3 dkg őrölt dióA tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk és négy egyenlő részre osztjuk.Mindegyik tésztagombócból egy-egy 24 cm átmérőjű kört nyújtunk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.A krémhez a cukrot karamellizáljuk, felöntjük 5 dl tejjel és megvárjuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne.Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet, amiben előzőleg feloldottuk a keményítőt és a vaníliát.Sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.A vajat a cukorral kihabosítjuk, csomómentesre keverjük a karamelles résszel és megtöltjük vele a tortalapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon a krémből.A grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, belekeverjük a diót és gyors mozdulatokkal egy tepsibe terített sütőpapírra öntjük és nagyjából elsimítjuk.Ha teljesen kihűlt, kisebb darabokra törjük és a torta tetejére szórjuk.Hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük a süteményt, hogy teljesen átpuhuljon.