Mákos lütyü

  • 2018.09.05.
  • 5

Egy alföldi eredetű vaníliakrémes, mákos, citromos desszertet rejt a kissé bizarr név. Érdemes elkészíteni, mert egyszerűsége mellett
(sütni sem kell) nagyon finom is.Hozzávalók 6 személyre50 dkg szikkadt kalács10 dkg őrölt mákvaníliafagylaltA vaníliasodóhoz5 dl tej3 evőkanál cukor3 tojássárgája1 evőkanál liszt1 evőkanál vaníliakivonatcsipet sóA locsoláshoz4 dl tej1 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héjaA sodóhoz a tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos részt és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.A locsoláshoz a tejet csak annyira melegítjük fel, hogy a cukrok elolvadjanak benne.Egy nagyobb tálba tépkedünk a kalácsból, meglocsoljuk a vaníliás tejjel, majd a sodóval és megszórjuk kevés mákkal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.Egy-két órát hideg helyen állni hagyjuk, majd kistányérra kanalazunk belőle és egy-egy gombóc vaníliafagyival kínáljuk.Extraként meglocsolhatjuk még mézzel vagy megszórhatjuk reszelt narancshéjjal is.