Marlenka

  • 2018.01.21.
  • 8

Egy hosszú évek óta tervezett sütemény került most megvalósításra és bevallom, ugyanúgy jártam vele, mint annak idején a
francia krémessel. Azt hittem ördögien bonyolult receptről van szó, de utólag kiderült, hogy mégsem.Jó, nem azt mondom, hogy innentől minden második héten ez lesz a vasárnapi desszert, de pl. ünnepek alkalmával simán bevállalható, mert igen dekoratív és rendkívül finom sütemény.Hozzávalók
Lenka receptje alapjánA tésztához10 dkg vaj7 dkg méz30 dkg cukor1 teáskanál ecet1 teáskanál szódabikarbóna2 tojás70 dkg lisztA karamellhez1 liter 3,5%-os tej30 dkg cukor1 evőkanál vaníliakivonatkéshegynyi szódabikarbónaA krémhez7 dl tej2 csomag vaníliás pudingpor25 dkg vaj15 dkg őrölt diókaramellA tetejére5 dkg durvára őrölt dió3-4 dkg csokoládéElőző nap a karamellhez a tejet a többi hozzávalóval lassú tűzön kb. 2 órán át rotyogtatjuk. Ezalatt nagyjából felére csökken a mennyiség és szép világosbarna színt kap. Másnapig hűtőben tartjuk, ekkor sűrűsödik be teljesen.A tésztához a vajat, a cukrot, a mézet, a tojásokat és az ecetben elkevert szódabikarbónát gőz felett addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk.Egy órát pihentetjük, majd 6 részre osztjuk a tésztát és lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságú, azonos méretű téglalapokat nyújtunk belőlük.200 fokos sütőben, tepsi hátán vagy sütőlapon egyenként 6-8 perc alatt megsütjük a lapokat.A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport és ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a villával előzőleg áttört vajat és a karamellt. Botmixerrel krémesre keverjük az egészet.A diót serpenyőben, olaj nélkül megpirítjuk és a krémbe forgatjuk.Megtöltjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson kevés krém. Megszórjuk durvára őrölt dióval, meglocsoljuk a megolvasztott csokoládéval és hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük.Másnap lehet csak szeletelni.