Rákóczi túrós sütemény

  • 2014.02.09.
  • 8

A blogon már szereplő
Rákóczi túrós sütemény
a család kívánságára most vastagabb habréteggel.Hozzávalók 36 x 24 cm-es tepsihezA tésztához250 g liszt100 g cukor120 g vaj2 tojássárgája1/4 csomag sütőporcsipet sóA töltelékhez750 g túró150 g cukor3 tojássárgája1 teáskanál vaníliakivonat1 citrom reszelt héja2 evőkanál búzadarasárgabaracklekvárA habhoz10 tojásfehérje400 g porcukor40 g étkezési keményítőA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük.A töltelék hozzávalóit elkeverjük.180 fokos sütőbe toljuk a tésztát és 7-8 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből, megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rásimítjuk a túrót.Visszatesszük a sütőbe és további 20-25 perc alatt készre sütjük.Ezalatt elkészítjük a habot.Nagyobb méretű lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tűzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gőzre. A tojásfehérjét fémből készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tűzhelyen lévő lábosra (gőzre) téve folytatjuk a habverést 8-10 percig.Egyenletesen a túró tetejére halmozzuk a habot, a sütő hőmérsékletét 100 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.Langyosra hűtjük, tetejét megszórjuk porcukorral és vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.