Vörösboros szilvatorta

  • 2013.12.01.
  • 6

Adventi hangulatú születésnapi torta, az ünnepelt ízlésére hangolva.Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA piskótalapokhoz4 tojás2 evőkanál víz140 g cukor15 g kakaópor140 g liszt1/2 kávéskanál sütőporA szilvaszószhoz200 g mirelit szilva300 ml feketeribizli lé1 evőkanál cukorcsipetnyi fahéjcsipetnyi őrölt szegfűszeg1 csomag vaníliás pudingporA krémhez200 ml száraz vörösbor100 ml feketeribizli lé100 g cukor250 g mascarpone250 g túró300 ml tejszín1 csomag habfixálóA tetejérehabcsók (készen kapható)cukorgyöngyökA szilvaszószhoz kisebb darabokra vágjuk a szilvát és 250 ml ribizlilével, a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, majd lassú tűzön 4-5 percig főzzük. A maradék 50 ml gyümölcslében feloldjuk a pudingport, a szilvához keverjük és besűrítjük. Langyosra hűtjük.A krémhez a vörösbort a ribizlilével és a cukorral felforraljuk, takarékra vesszük a lángot és harmadára beforraljuk. Langyosra hűtjük.A sütőt 200 fokra melegítjük és a tortaformát sütőpapírral béleljük.A piskóta hozzávalóit kétfelé vesszük és két lapot sütünk belőle. Ehhez az egész tojásokat a vízzel, a cukorral és a kakaóporral alaposan felverjük, hogy habszerű legyen. Beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. A masszát a formába simítjuk és 10-12 perc alatt megsütjük. Ezt a műveletet a másik lappal megismételjük.A mascarpone-t és a túrót az időközben kihűlt vörösboros esszenciával krémesre keverjük. Ha darabosabb a túrónk, botmixerrel dolgozzuk össze.A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, hozzáadjuk a túrós-krémsajtos részt és egyneműre keverjük.Tortatálra helyezzük az egyik piskótalapot és körbevesszük a tortagyűrűvel.A krém negyedét rákenjük, egyenletesen rákanalazzuk a szilvaszószt, újabb negyedrész krémet simítunk rá, majd befedjük a másik lappal.Eltávolítjuk a tortagyűrűt (nem kell hűteni, a krém elég masszív) és a tortát bevonjuk a maradék krémmel.Habcsókkal és cukorgyöngyökkel díszítjük.

Címkék

Torta