Dobos torta

  • 2013.09.14.
  • 2


Régóta készülök ezt a tortát elkészíteni, most egy családi összejövetel apropóján végre sikerült.Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortáhozA piskótalapokhoz6 tojás2 evőkanál víz160 g cukor150 g liszt50 g étkezési keményítőA párizsi krémhez400 ml tejszín300 g cukor70 g kakaópor350 g vaj200 g étcsokoládéA karamellmázhoz
Macikonyha
receptje alapján180 g cukor4 evőkanál víz1 teáskanál ecet20 g vajElőször a krémet készítjük el. A tejszínt és a vajat folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, és addig melegítjük, amíg mindkettő teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Teljesen kihűtjük, majd habverővel habosítjuk.Hat téglalap alakú sütőpapírt vágunk, és mindegyikre rajzolunk egy-egy 24 cm átmérőjű kört.A piskótalapokhoz a tojásokat, a vizet és a cukrot alaposan felverjük (elektromos habverő maximum fokozatán kb. 4 perc). Beleforgatjuk az előzőleg összevegyített lisztet és keményítőt.Az így kapott masszából 6 vékony lapot sütünk úgy, hogy egyenként 4-5 evőkanálnyi tésztát kenünk a megrajzolt és sütőlapra terített sütőpapírokra. A sütési idő 4-5 perc laponként 180 fokra melegített sütőben.Ha kihűltek a lapok, a legszebbet kiválasztjuk és félretesszük, ez lesz majd a karamelles tető.Öt lapot a krémmel összeállítunk, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk. A maradék krémet habzsákba töltjük, félretesszük a díszítéshez.A máz hozzávalóit lábosba mérjük és lassú tűzön, kevergetve addig forraljuk, amíg szép aranybarna színt nem kap.Ekkor kanállal a félretett lapra simítjuk a karamellt, és vajas pengéjű késsel azonnal kialakítjuk a szeleteket.Minden egyes vágás előtt vajazzuk be a késpengét, különben beleragad a mázba. Ezt a műveletet (a torta sikerének szempontjából ez a szűk keresztmetszet) a lehető leggyorsabban végezzük, előre készítsük kezünk ügyébe a kellékeket.Ha teljesen megszilárdult a máz, a torta tetejére helyezzük a szeleteket, és a maradék krémmel díszítjük.

Címkék

Torta