Hanburgerzsemle

  • 2013.04.22.
  • 7

Hozzávalók 8 darabhozHozzávalók600 g liszt30 g cukor15 g só1 tojás30 g vaj380-400 ml tej30 g élesztőA tetejére1 tojásszezámmag150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót (kelesztő)tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunkLefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még 30-40 percig kelesztjük.Tetejüket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.